Jump to content

Előzd meg a tavasz fáradtságot

2017. 02. 27. 17:14

A tél végével, a tavasz beköszöntével, az időjárás változásnak köszönhetően úgy érezhetjük, hogy eluralkodik rajtunk a fáradtság, nincs kedvünk semmihez, legszívesebben egész nap az ágyban pihennénk. Az alábbi tippekkel megóvhatod tested a krónikus fáradtságtól és felturbózhatod energiaszinted.

Törekedj az egészséges életmódra…

Az egyik legfontosabb dolog, mely segít megőrizni testünk-lelkünk energiaszintjét és szervezetünk egészségét, az az egészséges életmód, mely magába foglalja a rendszeres mozgást, a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozást, valamint azt, hogy mindig biztosítsunk magunknak elegendő időt a kikapcsolódásra, a testi-lelki regenerálódásra.

Ha elhagyjuk magunkat, az előbb utóbb testünkön is meglátszik majd, ez pedig később lelki problémákat is okozhat. A túlsúly igénybe veszi a szívet, a szerveket, és az izmokat is. Valamint lelkileg is nyomasztó, hiszen tudjuk, hogy, önbizalmunk szempontjából sem elhanyagolható, hogy mit mutat a mérleg.

Ügyelj arra, hogy mikor és mit eszel!

Mindig törekedj a változatos táplálkozásra. Minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, annál nagyobb mértékben jut szervezeted a megfelelő ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz. Az étrended tartalmazzon elegendő sovány fehérjét, rostos szénhidrátokat. A sovány húsok és tengeri halak fogyasztása kiváló energianövelő, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A sok folyadék fontos, ezért ügyelj rá, hogy elegendő mennyiséget igyál, ha nem iszunk eleget, agyunk lelassul, nem jut elegendő friss vérhez, koncentrációképességünk csökken, egész nap nyomottnak, lassúnak, fáradtnak érezhetjük magunkat. Mindig készíts magad mellé egy üveg vizet, vagy 100%-os gyümölcslét, és óránként igyál meg legalább egy pohárra belőle.

Igyekezz a szénhidrátban gazdag ételeket dél előtt fogyasztani, később ugyanis csak árthat szervezetednek. Este hat után csak mértékkel egyél, ugyanis könnyen megülheti gyomrod a kései nehéz ételek fogyasztása, melytől alvászavar, és emésztési panaszok is jelentkezhetnek. Étkezéseid során, amennyire lehetséges csökkentsd a cukor, a só és a fehér liszt használatát. Ehelyett használj teljes kiőrlésű gabonából készült lisztet, barnacukrot, nádcukrot, esetleg steviát. A sóból pedig a tengeri só a legjobb választás, ha egészséged megőrzése a cél.

Fontos, hogy ha lehet keményítőt, és fehérjét ne egyél egyszerre, hiszen ekkor a gyomor, savat, és lúgot is kivált az emésztéshez, melyek közömbösítik egymást, így az étel megemésztetlenül kerül az emésztőrendszerbe. Ez fáradtságot, lelassultságot okoz, ugyanis az agyból és az izmokból vonja el a vért, hogy megemészthesse a táplálékot.

Kerüld a dohányzást és az alkoholfogyasztást!

A rendszeres dohányzás és alkoholfogyasztás rengeteg méreganyaggal tölti fel a testet, és szépen lassan elkezdi leépíteni szervezetünket. Különféle szív- és érrendszeri, légúti, ízületi, és akár daganatos betegségek kialakulásáért is felelős lehet. Energiaszintünket az alkohol kezdetben felpörgeti, majd fokozatosan csökkenti. A rendszeres alkoholfogyasztás árthat az agyunknak, felborítja a belső egyensúlyt, koncentrációs és viselkedésbeli zavart is okozhat.

Sport, sport és sport!

Mozgással ugyanis könnyedén növelhető a friss vér és oxigénellátás, melynek köszönhetően az agyi aktivitás is megnő. Nem csak energikusnak, élettel telinek és fittnek fogod érezni magad, de agytevékenységeid is javulni fognak, a rendszeres mozgás csökkenti a fáradtság érzetet, javítja a memóriát, a teljesítőképességet, állóképességet, és a koncentrációs képességet, valamint a kreativitást. Amennyiben több lesz az energiád, kevesebbet, és jobban alszol majd. Ha jó fizikai állapotban vagy, jobban tudsz gondolkodni, kipihentebb leszel és ellenállóbb a betegségekkel szemben.

A pihenés fontos!

Törekedj a minőségi pihenésre, zárj ki minden zavaró tényezőt, mely segíthet kizökkenteni a nyugalmadból. Tarts telefon, és számítógép mentes időszakot, ugyanis ezek fárasztják az elmét, és a szemnek is árthatnak. Aludj eleget, figyelj a tested jelzéseire. A tested előbb utóbb ugyan hozzászokik a kevés alváshoz, de a stressz és a betegségek könnyen ledönthetnek a lábadról, az állandó fáradtság és alváshiány következtében.

Szedj természetes vitaminokat, és ásványi anyagokat!

Mindezek mellett, a csökkenő energiaszint oka lehet a vitaminhiány. Ezeket a zöldség, gyümölcsfogyasztáson túl természetes vitaminokkal is pótolhatod. Rövid időn belül lényeges különbséget fogsz tapasztalni. Az egészséges test és lélek, ugyanis sokkal energikusabb, élettel telibb, vidámabb, és boldogabb.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)