Jump to content

Ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a tavaszi fáradtság!

2017. 03. 08. 18:21

Évszakváltás idején szervezetünknek szüksége van néhány napra, hogy átálljon. Tavasszal a napsütéses órák száma megnő,az időjárás egyre melegebb lesz, ez a hirtelen jött változás pedig fáradttá tehet minket, annak ellenére, hogy a napsütéses időben az ember kedve jobb, energiaszintje pedig emelkedik.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne győzzön le minket a tavaszi fáradtság?

A tavasz beköszönte remek időszak a testi-lelki megújulásra. Ha diétába kezdenél, esetleg fogyni szeretnél itt a remek alkalom, hogy belevágj. A túlsúly és az egészségtelen étrend negatívan befolyásolja kedélyállapotunkat, energiaszintünket, és egészségünket is. Ezt a problémát megelőzhetjük, ha beiktatunk rendszeres mozgást a mindennapjainkba valamint odafigyelünk arra, hogy mit, mikor és mennyit eszünk. A helyes táplálkozás ugyanis elengedhetetlen az egészségünk megőrzése érdekében..

Mire figyeljünk?

  • Kerüld a túlzott cukor, fehér liszt, mesterséges ízfokozók, színezékek fogyasztását!
  • Étrended tartalmazzon kellő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot, rostot, szénhidrátot, sovány fehérjét.
  • Törekedj arra, hogy minél magasabb tápértékű ételeket egyél
  • Figyelj arra, hogy mikor eszel és mit, este már ne egyél, vagy csak könnyed ételeket fogyassz!
  • Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre!

Keményítőt, és fehérjét ne egyél egyszerre, ilyenkor ugyanis, a gyomor savat, és lúgot is kivált az emésztéshez, ezek pedig közömbösítik egymást, így az étel egy megemésztetlenül kerül az emésztőrendszerbe. Ez kóros fáradtásgot, álmosságot eredményez, ilyenkor az agyból és az izomzatból kerül a vér elvonásra, a táplálék megemésztése érdekében.

A rendszeres dohányzás és alkoholfogyasztás szinten rontja az egészségi állapotunkat, megakadályozza a friss, oxigéndús vér áralmlását a szervezetben, ettől ingerültebbek, nyugtalanabbak, dekoncentráltabbak lehetünk. Gyakori alkoholfogyasztás és dohányzás esetén alvászavar is felléphet.

A sport a fő mozgatórugója mindennek!

Itt a jó idő, irány a természet! Fuss, biciklizz, aerobikozz, ússz, sétálj, kirándulj minél többet. Agyunk így elegendő friss oxigénhez jut, megnő az energiaszint, immunrendszerünk erősödik, ezáltal ellenálóbbak leszünk a vírusok és bacilusok ellen, ha energiaszintünk megnő, kedélyállapotunk is javul, testünk-lekünk harmóniába kerül, az éjszakai alvással sem lesznek gondjaink, így garantáltan kipihentebbek leszünk, mint korábban. Ha tehetjük igyekezzünk időben lefeküdni, ne számítógépezzünk, televíziózzunk, mobiltelefonozzunk sokáig, ugyanis testünk ilyenkor már pihenne.

A fáradtság és levertség hátterében mindezek mellett vitaminhiány is állhat, tavasszal turbózzuk fel szevezetünk vitaminszintjét, együnk sok zöldséget-gyümölcsöt, és szedjünk természetes étrendkiegészítőket, C-vitamint, és gondoljunk a szervezet normál működéséhez szükséges cink, szelén, B12 vitamin, vas és magnézium pótlásra is.


(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)