Jump to content

Kerüld el az elhízás okozta depressziót!

2017. 06. 26. 14:00

A nyári pihenés, nyaralás, kertipartyk, kellemes vacsorák alkalmával, könnyen felszaladhat az emberre néhány kiló. Ha hirtelen felszaladt ránk néhány kiló, utána kemény munka megszabadulni le. A hízás egyes embereknél komoly önértékelési problémákat, bizonyos esetekben depressziót is okozhat.

A túlsúlyos ember hajlamosabb a depresszióra…

Azoknál az embereknél, akiknél jelentős túlsúly figyelhető meg, jóval nagyobb a depresszió előfordulásának esélye. Ugyanakkor ez fordítva is igaz, hiszen, aki depresszióban szenved, hajlamos bánatát evésbe fojtani. Így a depresszió okozhat túlsúlyt, a túlsúly pedig okozhat depressziót. Ez egy ördögi kör.

Testet-lelket mérgezi…

A túlsúly a testre és a lélekre is negatívan hat. A jelentős túlsúllyal küzdők tudat alatt is elindulnak a depressziót és egészségügyi problémákat okozó úton. A felesleges kilókkal egyenesen arányosan növekednek ugyanis a különféle egészségügyi problémák. Hosszabb távon olyan testi problémákat okoz, az elhízás, mint a magas vérnyomás, érrendszeri megbetegedése, gyomor és emésztési problémák, ízületi, mozgásszervi megbetegedések, nehéz légzés. A túlsúlyos egyén saját magát is betegnek érzi, komoly testi-lelki válságba kerül az elhízás miatt.

Az emberek hozzáállásával van a baj...

A túlsúlyosak depresszióra való hajlamát a társadalom, diszkrimináló, megbélyegző magatartásformája csak erősíti. Számos tanulmány készült arról, hogy az elhízottak gyakran részesülnek negatív diszkriminációban, amely önértékelésük további leépüléséhez vezethet. A depresszióban szenvedők és egyidejűleg túlsúlyosak körében jelentősen nagyobb a nők aránya. A média által kialakított idealizált kép a nőkről, abszolút eltér a valóságtól és attól, ami egészséges. A mai nőknek szinte irreális elvárásokkal kell számolni, ha ennek az ideálnak meg akarnak felelni. A nyomás a képzettséggel és a társadalmi pozícióval egyenesen arányosan nő. A depresszió és a túlsúly elkerülhető, ha az ember kicsit odafigyel a táplálkozására, valamint ahhoz, hogy testünk formában maradjon nélkülözhetetlen lenne a mindennapos testmozgás.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)