Jump to content

Több,mint sport...

2018. 01. 08. 14:50

A sportolás az egészséges életmód egyik alap pillére. Energiával tölt fel, átmozgatja testünk, kikapcsol, és egészségünkre is jótékonyan hat. Nézzük, miért érdemes sportolni!

Egyes kutatások bizonyítják, hogy rendszeres mozgással, az olyan betegségeket is megelőzhetjük mint az Alzheimer-kór, vagy az agyvérzés. A rendszeres mozgás gyermekkortól időskorig mindenkinek egyformán ajánlott.

A mozgás endorfint, vagyis boldogsághormont termel, legyen szó kocogásról, sétáról, gyaloglásról, kerékpározásról vagy futásról, az endorfintermelés minden esetben garantált. Éppen ezért egy-egy edzés, vagy bármely tetszőleges mozgásforma után, az ember felszabadultabbnak, könnyedebbnek, boldogabbnak érzi magát. A sportolás kiváló módszer , ha úgy érezzük eluralkodott rajtunk a stressz vagy a szorongás kellemetlen érzése.  A mozgás során agyunkban friss oxigén termelődik, valamint az anyagcsere folyamatok is beindulnak. Éppen ezért, a mozgás serkentőleg hat az agyunkra, ezáltal növelhetjük szellemi képességeinket, és memóriánkat. Mozgás hatására javul agyunk vér és oxigén ellátása, ereink rugalmasabbak lesznek, ezáltal csökkenthető a depresszió, a szorongás és a frusztráció kellemetlen érzése. A sport és a mozgás az öregedésre is jótékonyan hat, ugyanis rendszeres mozgás esetén lassulnak az öregedési folyamatok. Kutatások igazolták, hogy a rendszeres mozgás akár öt évvel is megnövelheti az élettartamot. Az egészséges, karbantartott szervezetben az öregedést gátló sejtek száma megnő a rendszeres testmozgás hatására.

A különféle diéták helyett, ha fogyni szeretnél változtass az étrendeden és az életmódodon. Ha a fogyásra gondolunk az elsők között gondolunk arra, hogy nem ártana valamit sportolnunk.  A sport mellett,  persze fontos odafigyelni arra, hogy mit és mikor eszünk. Valós testsúlycsökkenés akkor következik be, ha a mozgás intenzív és rendszeres. Ha ezt kombináljuk azzal, hogy az egészségtelen ételek, a rengeteg cukor és szénhidrát fogyasztását visszafogjuk, a siker garantált.

Végül de nem utolsósorban a mozgás kiváló gyógyszer a különféle betegségek ellen. Hatására ugyanis immunrendszerünk megerősödik, megnő az ellenállóképessége, másrészt hormonháztartásunk is egyensúlyba kerül. Ha lelkileg és testileg is harmóniában vagyunk önmagunkkal, energiaszintünk a csúcson van,  kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek leszünk.

(Forrás: lelkielet.hu l kép: pixabay.com)