Jump to content

Sportolni várandósan is lehet, de csak mértékkel!

2018. 01. 16. 11:44

Babát vársz, és a sportról sem szeretnél lemondani? A várandósság ideje alatti örökös kérdés, hogy sportolhat-e a kismama? Ha igen, akkor mit és mennyit?

 

A várandósság nem egy betegség, ez egy ideiglenesen „más állapot”, ami alatt igenis mértékkel, és megfelelő mozgásformák megválasztásával, lehet mozogni. Természetesen lehetnek a terhességnek olyan szakaszai, amikor nem kívánjuk a sportot, a mozgást, de ekkor testünk jelzi, hogy elég. Akik sportos életmódot folytattak a babavárás előtt, a terhesség miatt nem kell lemondaniuk róla. Amennyiben a várandósság előtt nem voltál a sportok híve, ne terhesen kezd el a sportos életmódot, ha mégis kedvet éreznél, hogy kismamaként sportolj, mindenképp szakember felügyelete mellett tedd. Kismamaként ne az esetlegesen felszaladt kilókkal foglalkozz, terhesen egy dolog számít, érezd magad jól és vigyázz magadra és a babára!

A mozgás harmonizálja testünk és lelkünk, valamint energiával és pozitív rezgésekkel tölti fel lényünket.Ha a várandósság idején a megfelelő mozgásformát űzöd megkönnyítheted a szülést, a vajúdást és a vele járó fájdalmakat. Továbbá a kínzó derék, láb és hátfájástól is megkíméled magad.

Milyen sportot szabad végezni a kismamáknak?

Szigorúan csak abban az esetben kezdj el várandósan mozogni, ha azt orvosod is jóváhagyja, ha ez megtörtént, akkor teljesen panaszmentes várandósság esetén,az alábbi mozgásformák közül választhatsz. A szobakerékpározás kiváló módja, hogy kicsit lendületbe hozd magad a várandósság idején. Természetesen, mivel a szobakerékpár fixen rögzített eszköz, így nem kell féli a hagyományos kerékpáron bekövetkezhető esésektől. Azonban ne vidd túlzásba a tempót, alacsony fokozaton, kellemes pihentető tempóban ajánlott használni.

Az úszás, a legkiválóbb mozgásforma várandósság idején, ugyanis a vízben az ízületeknagyon kis mértékben vannak terhelve. Azonban, ha valaki hajlamos a fertőzésre vagy valamilyen fertőzése van, ne menjen strandvízbe. Méhszájsebbel, kinyílt méhszájjal TILOS vízbe menni! Célszerű felkeresni olyan uszodát, ahol babaúszás van, ugyanis ezeken a helyeken speciális fertőtlenítővel tisztítják a vizet, ez kevésbé irritálja a bőrt, és egyébproblémát sem okozhat. A tengerbe nyugodtan bemehetünk, tavakva meglehet mártózni,termál vizet azonban kerüljük, ugyanis a melegvízben gyorsan szaporodnak a baktériumok. A meleg víz tágítja az ereket, növelheti a visszérproblémákat, megzavarjhatjaa a lepény keringését és vérbőség következtében vetélést is okozhat!

A fertőzések elkerülése érdekében úszás után minél előbb öltözzünk át és gondoljunk az intim fertőtlenítő mosakodásra. Ha nem mernéd kipróbálni ezen mozgásfajtákat, sétálj hosszan akár egyedül, akár romantikusan a pároddal. Egy nagyobb séta a friss levegőn jót tesz a léleknek, a babának, és a keringésednek is egyaránt. Terhesség alatt ajánlott kipróbálni az intimtornát, amely segítségével a szülés megkönnyíthető, valamint gátizmod is megerősítheted. A jóga és a pilates bizonyos formája szintén végezhető a terhesség alatt, ez segít megőrizni rugalmasságod, tested formálja, és izmaidat is ellazítja.

TILTÓLISTA!

Kerüld el azokat a mozgásformákat, melyekkel megerőltetheted magad, és pulzusod az egekbe szökhet. Ne most akard megváltani a világot, kerüld a küzdősportokat, a labdajátékokat, az extrémsportokat. Kerülj el minden olyan sportot, ami rázkódással, ütődéssel jár, ilyen lehet az aerobic, a futás és a különféle hasgyakorlatok. Bizonyos esetekben, ikerterhességnél, veszélyeztetett terhességnél, korábbi vetélés esetén, hasi görcsök, pecsételő vérzés, szívbetegség, aszthma, és egyéb egészségügyi probléma esetén NE SPORTOLJ! A legfontosabb minden sporttevékenység előtt konzultáljunk az orvossal, és csak szakértő felügyelete alatt kezdjünk neki bármilyen mozgásformának!

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)