Jump to content

Varázslatos lenmag!

2018. 02. 20. 15:44

Kóstoltad már a lenmagot? Ennek az apró magocskának számtalan pozitív élettani hatása van, lássuk miért jó, a lenmagfogyasztás.

A lenmag nagy mértékben tartalmaz A-, B-, C-, D-, és E-vitamint, valamint a szervezetnormál működéséhez szükséges ásványi anyagokban is bővelkedik. Megtalálható benne a kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, réz, fluor, jód, mangán is. Ezen felül, igen magas a rost és fehérje tartalma.  A lenmagban található Omega zsírsavaknak köszönhetően immunrendszer erősítő hatással is rendelkezik. A benne található alfa-linolénsav gyulladáscsökkentő, valamint segít elűzni az immunrendszert támadó vírusokat és baktériumokat, megóvva ezzel a szervezetünket. Azon túl, hogy véd a kórokozók ellen, és immunrendszerünket erősíti, a lenmag rendszeres fogyasztása segít a testsúly megőrzésében, valamint a vércukorszint normalizálásában is. Mivel fogyasztás után, jelentősen megdagad a belekben, így teltségérzetet biztosít. Étkezések előtt fél órával ajánlott egy kis adagot elfogyasztani belőle, így kevesebbet fogunk majd enni, hiszen a magtól telítve érezzük magunkat. Afogyókúrázók egyik közkedvelt csemegéje.

A benne található anyagoknak köszönhetően, ez az apró magocska a hormonháztartásra is jótékony hatással van. Menopauza és menstruációs görcsök esetén is ajánlott a fogyasztása. Segít csökkenteni a menstruációs görcsök okozta fájdalmakat, valamint csökkenti a menopauzával járó kellemetlen tüneteket, mint pl. a verejtékezés, rossz közérzet, fáradtság. Csökkenti a csontritkulás, a szív- és érrendszeri problémák, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Védi és erősíti a csontokat, javítja a véredények rugalmasságát. Magas ásványi anyag- és rosttartalmának köszönhetően, emésztési problémák esetén is orvosság. Fogyasztható puffadás, székrekedés esetén.

A benne található anyagok hozzájárulnak az androgén termelés szabályozásához, vagyis a bőr által termelt faggyú normál szinten tartásához. A lenmagból készített arcpakolás heti rendszerességgel használva csodákat művel a pattanásos arcbőrrel. Kitisztítja az eldugult pórusokat, valamint megóvja bőröd a zsírosodástól, gyulladásoktól, valamint a nem kívánatos pattanásoktól.

A belőle készült olaj szintén számtalan módon felhasználható. Ha hajhullástól szenvedsz ezzel a keverékkel orvosolhatod a problémát. Keverj össze 100g lenmagolajat két citrom levével, adj hozzá 500g mézet és egy gerezd fokhagymát, turmixold össze ezt a keveréket, majd tedd egy zárható üvegbe. Hűtőszekrényben tárold, így megőrzi frissességét. Naponta háromszor fél órával az étkezések előtt együnk belőle egy evőkanálnyit. Hajad, bőröd és egészséged hálás lesz érte.

Íze leginkább a dióéhoz hasonlítható, egészen intenzív. A lenmag fogyasztható önmagában, joghurttal keverve, zabpehellyel, turmixokba adagolva, vagy egyéb gabonanövényekkel vegyítve. Főzéshez és sütéshez is használhatjuk. Már napi 17 g (kb. 2 evőkanál) elég ahhoz, hogy a benne található vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat , omega zsírsavakat a szervezet hasznosítani tudja.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)