Jump to content

6 tipp, fiatalságunk megőrzéséért!

2018. 02. 28. 10:09

Ki ne szeretné megőrizni lendületét, energikusságát és fiatalságát? Nézzük, mit tehetünk ennek érdekében!

Figyeljünk a táplálkozásra!

Igyekezzünk minél több omega-3 zsírsavban gazdag ételféleséget fogyasztani (Pl: halak, olajos magvak) ezek csökkentik a gyulladásokat, jótékonyan védik ereinket és szívünket a meszesedéstől.  A fehér kenyér helyett fogyasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélét, magvas süteményeket.  Naponta együnk friss zöldséget és gyümölcsöt. 

Mozgás!
Téves beidegződés az, hogy csak a pihenésből nyerünk energiát. Az aktív mozgással – heti 3×30 perc – megadjuk szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű energiát, azaz,ami jár neki.  Jó teszünk az ízületeinknek, a szívünknek és a vázrendszerünknek. 

Orvosi ellenőrzés
50 év felett évente egy napot rá kell szánnunk arra, hogy általános kivizsgálásokon vegyünk részt. Sokan azért nem mennek orvoshoz, mert félnek a diagnózistól. Ugyanakkor elfeledkeznek arról, hogy minél korábban fedeznek fel egy betegséget, annál nagyobb az esélye a teljes gyógyulásnak.  A szűrővizsgálatok életet menthetnek. 

Legyünk jók magunkkal!
A feltöltődés nem kiváltság, hanem alanyi jogon járó szükséges és kötelező időtöltés – mindenki számára. Hogy mivel töltődhetünk? Mindenki azzal, amivel a legjobban szeret a szabadidejében foglalatoskodni:  legyen az horgászat, hosszútávfutás, horgolás, filmnézés vagy olvasás. Ezek az alkalmak azt üzenik a szervezetünknek, hogy figyelünk rá, a lelkünkre gyakorolt pozitív hatását pedig talán fölösleges is ecsetelni. 

Figyeljünk egymásra!
Az önmagukra való figyelem mellett legalább olyan fontos, hogy a környezetünkben élő emberekre, családtagokra, barátokra is legyen időnk. A legtöbb, amit adhatunk nekik, hogy a feléjük fordulunk és rájuk szánjuk az időnk egy részét. 

Örüljünk a semmiségeknek is!
Nemcsak a nagy dolgoknak lehet örülni. Sokszor elég egy gyönyörű természeti kép, a gyerekünk jobb jegye vagy egyszerűen az, hogy új nap kezdődik új lehetőségekkel. A pozitív élmények jobbá teszik a hangulatunkat, és jó hatással vannak lelki és testi egészségünkre is. 

 

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)