Jump to content

Miért fogyókúrázunk?

2018. 03. 23. 15:12

A média napról napra azt hirdeti, hogy csak bizonyos kilóval rendelkező nők a vonzóak, akkor lehetsz tökéletes,ha az éppen aktuális divatnak megfelelő a külsőd. Aki ezt elhiszi nagy hibát követ el, saját testével és lelkével egyaránt.

Az ember, ha bánata van,unatkozik vagy stresszes gyakran menekül az ételhez. Egy tábla csokoládé, egy szelet torta, sokan ettől várják a gyógyírt a fájdalomra. Ilyenkor azonban, csak a felesleges kalóriákat juttatjuk szervezetünkbe. Bánatunkban, a kényszeres étkezések hatására könnyen indulhatunk hízásnak. Ami azon túl,hogy szervezetünkre nézve egészségtelen, lelkünkben is elindít egy negatív folyamatot. A tudatos fogyókúrának hátterében állhatnak az egyén belső lelki okai,másrészt a társadalmi elvárások,amiknek meg szeretnénk feleni.

Mi okozhatja?

Kiváltó ok lehet egy éppen egy aktuális divathullám, amit a média ránk erőltet, egy hozzánk közelálló személy véleménye,ez lehet negatív kritika is irányunkba, versengés a többi nővel,férfival, vagy egy új szerelem lehetősége, „tetszeni akarás”, szépségidálnak való megfelelés kényszere, de lehet egészségügyi célzatú is, ami életmódváltással egybekötött fogyókúra. A fogyókúrához a legszükségesebb tényezők a belső motivációnk és a kitartás. Ha valamelyik hiányzik jó eséllyel kudarcra lesz ítélve a folyamat.

A fogyás akaratlanul is beindulhat, ha valakinek elnyomott sérelmei, fájdalma van, ilyenkor a depresszió és állandósult stressz hatására a szervezetünk felemészti önmagát. Így bekövetkezik a tényleges súlycsökkenés. Minden embernél fontos lenne az elfogadás, önmagunk és mások elfogadása, testi és személyiségbeli hibák esetén egyaránt. Az emberek azonban mindenből képesek gúnyt űzni, nem tetszésüket lépten nyomon hangoztatni. Egy rossz időben elejtett mondat, egy másik ember életét teljes mértékben képes negatívan befolyásolni.

Már a gyerekeknél is megfigyelhető a tudatos fogyókúra iránti igény, hiszen társaikhoz szeretnének hasonlítani, nagyobbaknál probléma a társak csúfolódása, piszkálódása, hiszen a gyerekkori kiközösítés és piszkálódás hatalmas rombolást végez a fiatalok önértékelésében és lelki életében. A kamaszok, főként a lányok abban a korban már a fiúknak is szeretnének tetszeni, szégyenként élik meg ha van rajtuk plusz kiló. Ezekre a fiatalokra még intenzívebben hatnak a környezeti hatások és a média által kreált mesterséges világ. A fogyás akkor lesz eredményes, ha elfogadjuk önmagunkat és a környezetünket is, ha megtanulunk együtt élni testünkkel. A túlsúly előbb utóbb szervi megbetegedéseket is okoz, mint a cukorbetegség, ízületi bántalmak, szív és érrendszeri megbetegedések, légzésproblémák. Félelem, külső kényszer, frusztráció vagy valaminek a kompenzálása miatt nem érdemes fogyókúrába kezdeni, hiszen ha kényszerből állunk neki a diétának, az már az elején kudarcra van ítélve.

Az állandó megfelelési kényszer mások elvárásának, az elégedetlenség önmagunkkal szemben, olyan betegségekhez vezethet, mint az ortorexia, anorexia vagy a bulimia. Előbbi során az egyén túlzásba viszi az egészséges étkezést, már már rettegést félelmet vált ki belőle a táplálkozás minősége. Utóbbi kettő olyan táplálkoziási zavar, melynek hátterében kizárólag lelki okok állnak. Ha az ember nem tudja magát elfogadni, nincs önbizalma, kialakul a testképzavar, ami hatására éheztetni, hánytatja magát,minden egyes étkezés után. A frusztrált, negatív gondolkodású, önmagával nem elégedett emberek gyakran kezdenek fogyókúrába, azonban hozzáállásuk miatt ez ritkán lesz sikeres.

Az ő számukra is az életmódváltás lehet a megoldás, a drasztikus fogyókúrák, diéták ha sikeresek is, egy idő után visszaszerezhetjük a leadott kilókat. Azonban ha módszeresen váltunk életmódot, beiktatjk a sportot a napi teendőink közé, majd fokozatosan alakítjuk át étrendünket, a siker garantált. Olyan életmódváltásra van szükség, amit az ember szívvel-lélekkel és őszinte örömmel, lelkesedéssel tudunk végig csinálni. Nem egy kényszer szerű önsanyargatás, hanem egy változás amitől jól érezzük magunkat. Változtatni az életünkön nehéz, mert az emberi agy szereti a megszokott dolgokat, azonban a változásra, változtatásra mindenki készen áll. Rendkívül fontos, hogy a fogyókúra, diéta betartása, edzések látogatása mind akaraterő kérdése. A kezdeti kudarcok hatására az ember gyakran elbizonytalanodik, azonban, ha elég kitartóak vagyunk, az mind a sikerünket garantálja. Az életmódváltás azonban, az „ép test ép lélek” elvén, lelkünkre és testünkre is pozitív hatással lesz a későbbiek folyamán.

(Forrás: lelkielet.co.hu l Kép: pixabay.com)