Jump to content

Sportra fel!

2018. 03. 23. 15:01

Bizonyára mindenki tudja, hogy a testmozgás nélkülözhetetlen, ha egészségesen szeretnénk élni. A mozgás nem csak örömet okoz, de tested és lelked is feltölti energiával, valamint az egészségre is jótékonyan hat.

Mindezek mellett...

A mozgás serkentőleg hat az agyunkra, ezáltal növelhetjük szellemi képességeinket, és memóriánkat. Mozgás hatására javul agyunk vér és oxigén ellátása, ereink rugalmasabbak lesznek. Ezáltal csökkenthető a depresszió, a szorongás és a frusztráció kellemetlen érzése. Egyes kutatások bizonyítják, hogy a mozgás az olyan betegségeket is segít megelőzni, mint az Alzheimer-kór, vagy az agyvérzés. A rendszeres mozgás gyermekkortól időskorib mindenkinek egyformán ajánlott.

Boldogsághormont termel, legyen szó kocogásról, sétáról, gyaloglásról, kerékpározásról vagy futásról, az endorfintermelés garantált. Éppen ezért egy-egy edzés, vagy bármely mozgásforma után, az ember felszabadultabbnak, könnyedebbnek, boldogabbnak érzi magát. Nem utolsó sorban kiváló módja a stressz levezetésének. A sport és a mozgás az öregedésre is jótékonyan hat, ugyanis rendszeres mozgás esetén lassulnak az öregedési folyamatok. Kutatások igazolták, hogy a rendszeres mozgás akár öt évvel is megnövelheti az élettartamot. Az egészséges, karbantartott szervezetben az öregedést gátló sejtek száma megnő a rendszeres testmozgás hatására.

Ha a fogyásra gondolunk az első dolog, ami eszünkbe jut a siker érdekében, hogy valamit sportolnunk kellene. A sport mellett persze fontos odafigyelni arra, hogy mit és mikor eszünk. Valós testsúlycsökkenés akkor következik be, ha a mozgás intenzív és rendszeres. Ha ezt kombináljuk azzal, hogy az egészségtelen ételek, a rengeteg cukor és szénhidrát fogyasztását visszafogjuk, a siker garantált.

Végül de nem utolsósorban a mozgás kiváló gyógyszer a különféle betegségek ellen. Hatására ugyanis immunrendszerünk megerősödik, megnő az ellenállóképessége, másrészt hormonháztartásunk is egyensúlyba kerül. Ha lelkünk boldog és kiegyensúlyozott, az testünkre és egészségünkre is hatással lesz.

(Forrás: lelkielet.co.hu l Kép: pixabay.com)