A lisztérzékenység, vagy gluténérzékenység, más néven cöliákia a gabonanövények, zab, rozs, árpa, búza és ezek egyéb származékaiban található gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. A betegség következtében a vékonybél nyálkahártyája sérül, ennek következtében felszívódási zavar alakul ki, ami kellemetlen tüneteket eredményezhet. A betegség kortól és nemtől független, kezdetben tünetmentes is lehet.
Mi áll a hátterében?
A gluténérzékenység nem csak hasfájást, hasmenést vagy székrekedést eredményez, de társulhat vashiányos vérszegénységgel, bőrproblémákkal, csontritkulással és különféle pszichés zavarokkal. Leggyakoribb tünetei,a hasi fájdalom, hasmenés, zsíros széklet, fokozott gázképződés, fogyás, puffadás. A gluténérzékenység kialakulásához köze van a genetikának, a betegség örökölhető. A probléma ellen gyógyszer nincs, de diétával és odafigyeléssel orvosolható.
Ha hosszabb távon kerüljük a glutént tartalmazó ételeket az étrendünkből egy idő után a vékonybél képes regenerálódni. Azonban a gyógyulás érdekében a diétát egy életen át tartani kell. A gluténérzékenység genetikai vizsgálat és vérvétel során is egyaránt kimutatható.
Mit (t)ehetünk?
Természetesen nem kell mindent száműzni az étrendünkből, szerencsére a laktózmentes termékekhez hasonlóan, gluténmentes alapanyagok és kész ételek is megtalálhatóak már a botok polcain.