Jump to content

Egyre gyakoribb probléma a gluténérzékenység...

2018. 03. 28. 12:56

A liszt vagy gluténérzékenység lassan korunk népbetegségévé válik. Kevesen tudják, de a laktózintoleranciával ellentétben, a gluténérzékenység egy autoimmun betegség és nem allergia. Mit tehetünk ellene?

A lisztérzékenység, vagy gluténérzékenység, más néven cöliákia a gabonanövények, zab, rozs, árpa, búza és ezek egyéb származékaiban található gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. A betegség következtében a vékonybél nyálkahártyája sérül, ennek következtében felszívódási zavar alakul ki, ami kellemetlen tüneteket eredményezhet. A betegség kortól és nemtől független, kezdetben tünetmentes is lehet.

Mi áll a hátterében?

A gluténérzékenység nem csak hasfájást, hasmenést vagy székrekedést eredményez, de társulhat vashiányos vérszegénységgel, bőrproblémákkal, csontritkulással és különféle pszichés zavarokkal. Leggyakoribb tünetei,a hasi fájdalom, hasmenés, zsíros széklet, fokozott gázképződés, fogyás, puffadás.  A gluténérzékenység kialakulásához köze van a genetikának, a betegség örökölhető. A probléma ellen gyógyszer nincs, de diétával és odafigyeléssel orvosolható.

Ha hosszabb távon kerüljük a glutént tartalmazó ételeket az étrendünkből egy idő után a vékonybél képes regenerálódni. Azonban a gyógyulás érdekében a diétát egy életen át tartani kell. A gluténérzékenység genetikai vizsgálat és vérvétel során is egyaránt kimutatható.

Mit (t)ehetünk?

Természetesen nem kell mindent száműzni az étrendünkből, szerencsére a laktózmentes termékekhez hasonlóan, gluténmentes alapanyagok és kész ételek is megtalálhatóak már a botok polcain.

(Forrás: lelkielet.co.hu l Kép: pixabay.com)