Köszvény…
Testünk működésének egyik természetes mellékterméke az elpusztult sejtek, valamint a táplálékkal felvett sejtek magjának (purintartalmának) lebontásakor felszabaduló húgysav. Ha a húgysav szintje a szervezetben valamilyen oknál fogva megemelkedik, az ízületekben lerakódó húgysav erős fájdalmat okoz, amit köszvénynek nevezünk. A köszvényes rohamok ismétlődése idővel tartósan is károsíthatja az ízületeket, s ez krónikus artritisz kialakulásához vezethet. A köszvény diétás kezelésének a túlsúly fokozatos csökkentése az egyik leghatásosabb módja. Fontos azonban tudni, hogy a látványos, gyors fogyást ígérő kúrák, böjtök károsak, emelik a húgysavszintet, rontják az állapotot. Lényeges betartani az alkoholfogyasztásra vonatkozó korlátokat, mivel a túlzott alkoholfogyasztás gátolja a húgysav kiválasztását. A húgysav lerakódását az ízületekben bőséges (napi 3,5 l) folyadék fogyasztásával lehet mérsékelni. Purinürítő hatásuk miatt, az alkalikus gyógyvizek, a csalántea jótékony hatásúak.
Mindemellett – bár a húgysavszint befolyásolása kapcsán az ételek purintartalmának ma már kevésbé tulajdonítanak jelentőséget – figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, kerüljük a húsok, a húsfélék, a halak túlzott fogyasztását! Korlátozó diéták és ételallergia A RA-ben jelentkezı fájdalom és gyulladás befolyásolására elkezdett koplalás végletes megoldás, ami könnyen hiánytünetek, és súlyos állapotok kialakulásához vezethet, ezért nem tanácsos belekezdeni. A kellı szakértelemmel összeállított ovo-lakto (tejet, tejterméket, tojást is tartalmazó) vegetáriánus étrend azonban segíthet a tünetek enyhítésében. A RA kialakulása az immunrendszer működésében bekövetkezett változások eredménye, ami az élelmiszerallergiához olykor megtévesztésig hasonló tüneteket is produkálhat.
Fontos tehát, hogy reumatikus problémánkkal is a megfelelı szakembereket (orvosokat, gyógytornászokat, dietetikusokat) keressük fel, akik olyan diagnosztizáló módszereket alkalmaznak munkájuk során, ami pontos és megbízható, a sikeres kezelést megalapozó eredményt ad. Étrend-kiegészítık Az általános vitamin- és ásványianyag kiegészítés erősíthet, hasznos hátteret biztosíthat az ízületi betegségben, de nagy dózisú (1000 mg) C-vitamin pl. kifejezetten ronthatja a RA tüneteit. Azoknál, akiknél nem valósítható meg a rendszeres halfogyasztás, étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk a halolajat. Olyan készítményt válasszunk, amely hatékony, összesen 500-750 mg mennyiségben tartalmaz EPA és DHA halolajakat. A növényi eredetű omega-3 zsírsavak, melyek pl. lenmagból származnak, nem olyan jótékony hatásúak, mint a halolajok, kevésbé csökkentik a szervezetben a gyulladást. „Gyulladást csökkentı” étrend A kutatások azt mutatják, hogy a már említett egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, mérsékelt mennyiségű sovány húst és sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó diéta a heti rendszeres halfogyasztás mellett képes csökkenteni a testben a gyulladást azáltal, hogy segíti a szervezetet megszabadítani a gyulladást okozó anyagoktól. Ehhez azonban az kell, hogy naponta legalább négy adag zöldséget – elsősorban frissen, de lehet gyorsfagyasztott vagy konzerv is – és legkevesebb két adag gyümölcsöt elfogyasszunk. (Egy adag kb. egy maroknyi, vagy néhány evőkanálnyi mennyiséggel azonos.) Válasszunk különböző színű zöldségeket, hogy minél többféle olyan növényi hatóanyag kerüljön a szervezetünkbe, ami segít mérsékelni a gyulladást!
Fontos…
Étrendünk legyen változatos és kiegyensúlyozott, hogy testtömegünket az ajánlott határok között tarthassuk, és a szervezetünk számára szükséges tápanyagok megfelelő arányban legyenek. Fordítsunk figyelmet arra, hogy az ízületeink számára is kedvező típusú zsiradékok kellő mennyiségben legyenek táplálékunkban, különös tekintettel a halolajra. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt! Ne felejtkezzünk meg a rendszeres mozgásról sem!