Jump to content

Ízületeink védelmében II.

2018. 04. 05. 15:08

A reumás megbetegedések, melyek az ízületek, az izmok, az inak merevségét és fájdalmát okozzák, a világon minden hetedik embert érintenek. Hazánkban is sokak életére van hatással mozgásszervi probléma, és szinte mindannyiunk ismeretségi körében találunk valakit, aki reumás megbetegedésben szenved.

Köszvény…

Testünk működésének egyik természetes mellékterméke az elpusztult sejtek, valamint a táplálékkal felvett sejtek magjának (purintartalmának) lebontásakor felszabaduló húgysav. Ha a húgysav szintje a szervezetben valamilyen oknál fogva megemelkedik, az ízületekben lerakódó húgysav erős fájdalmat okoz, amit köszvénynek nevezünk. A köszvényes rohamok ismétlődése idővel tartósan is károsíthatja az ízületeket, s ez krónikus artritisz kialakulásához vezethet. A köszvény diétás kezelésének a túlsúly fokozatos csökkentése az egyik leghatásosabb módja. Fontos azonban tudni, hogy a látványos, gyors fogyást ígérő kúrák, böjtök károsak, emelik a húgysavszintet, rontják az állapotot. Lényeges betartani az alkoholfogyasztásra vonatkozó korlátokat, mivel a túlzott alkoholfogyasztás gátolja a húgysav kiválasztását. A húgysav lerakódását az ízületekben bőséges (napi 3,5 l) folyadék fogyasztásával lehet mérsékelni. Purinürítő hatásuk miatt, az alkalikus gyógyvizek, a csalántea jótékony hatásúak.

Mindemellett – bár a húgysavszint befolyásolása kapcsán az ételek purintartalmának ma már kevésbé tulajdonítanak jelentőséget – figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, kerüljük a húsok, a húsfélék, a halak túlzott fogyasztását! Korlátozó diéták és ételallergia A RA-ben jelentkezı fájdalom és gyulladás befolyásolására elkezdett koplalás végletes megoldás, ami könnyen hiánytünetek, és súlyos állapotok kialakulásához vezethet, ezért nem tanácsos belekezdeni. A kellı szakértelemmel összeállított ovo-lakto (tejet, tejterméket, tojást is tartalmazó) vegetáriánus étrend azonban segíthet a tünetek enyhítésében. A RA kialakulása az immunrendszer működésében bekövetkezett változások eredménye, ami az élelmiszerallergiához olykor megtévesztésig hasonló tüneteket is produkálhat.

Fontos tehát, hogy reumatikus problémánkkal is a megfelelı szakembereket (orvosokat, gyógytornászokat, dietetikusokat) keressük fel, akik olyan diagnosztizáló módszereket alkalmaznak munkájuk során, ami pontos és megbízható, a sikeres kezelést megalapozó eredményt ad. Étrend-kiegészítık Az általános vitamin- és ásványianyag kiegészítés erősíthet, hasznos hátteret biztosíthat az ízületi betegségben, de nagy dózisú (1000 mg) C-vitamin pl. kifejezetten ronthatja a RA tüneteit. Azoknál, akiknél nem valósítható meg a rendszeres halfogyasztás, étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk a halolajat. Olyan készítményt válasszunk, amely hatékony, összesen 500-750 mg mennyiségben tartalmaz EPA és DHA halolajakat. A növényi eredetű omega-3 zsírsavak, melyek pl. lenmagból származnak, nem olyan jótékony hatásúak, mint a halolajok, kevésbé csökkentik a szervezetben a gyulladást. „Gyulladást csökkentı” étrend A kutatások azt mutatják, hogy a már említett egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, mérsékelt mennyiségű sovány húst és sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó diéta a heti rendszeres halfogyasztás mellett képes csökkenteni a testben a gyulladást azáltal, hogy segíti a szervezetet megszabadítani a gyulladást okozó anyagoktól. Ehhez azonban az kell, hogy naponta legalább négy adag zöldséget – elsősorban frissen, de lehet gyorsfagyasztott vagy konzerv is – és legkevesebb két adag gyümölcsöt elfogyasszunk. (Egy adag kb. egy maroknyi, vagy néhány evőkanálnyi mennyiséggel azonos.) Válasszunk különböző színű zöldségeket, hogy minél többféle olyan növényi hatóanyag kerüljön a szervezetünkbe, ami segít mérsékelni a gyulladást!

Fontos…

Étrendünk legyen változatos és kiegyensúlyozott, hogy testtömegünket az ajánlott határok között tarthassuk, és a szervezetünk számára szükséges tápanyagok megfelelő arányban legyenek. Fordítsunk figyelmet arra, hogy az ízületeink számára is kedvező típusú zsiradékok kellő mennyiségben legyenek táplálékunkban, különös tekintettel a halolajra. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt! Ne felejtkezzünk meg a rendszeres mozgásról sem!

(Forrás: lelkielet.co.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)