Jump to content

Egészséges falatok akár munka közben is

2018. 06. 18. 19:00

Az egészséges életmód alapját jelenti az egészséges hozzávalókból összeállított étkezés. Egy nehéz, fárasztó, frusztráló nap után azonban az emberben beindulhat az önjutalmazás, amelynek tárgya általában valamilyen finomság formájában fejeződik ki.

Hazaérve a munkából, alig várjuk, hogy ledobjuk magunkról a koloncokat, és elfelejtsük a nehézségeket. Az egészséges táplálkozással kiegyensúlyozottabbá tehetjük a mindennapjainkat. Még a stressz feldolgozásában is jelentős szerepe lehet annak, hogy milyen tápanyagot veszünk magunkhoz. A túlsúly cipelése nemcsak egészségügyi problémákhoz vezethet, de lelkileg is nehéz feldolgozni azt. Ha már odafigyelünk arra, hogy tudatosan táplálkozzunk, akkor az egészségünket is támogatjuk, valamint kellő mennyiségű energiát vihetünk be a szervezetbe, hogy bírjuk az egész napos pörgést.
Az aktív munka mellett tehát olyan étrendre van szükség, amely kielégíti szervezetünk energiaigényét. Csak így lehetsz hatékony. Emellett pedig az is fontos, hogy jóízűen tudjuk elfogyasztani és laktató is legyen, ám a nagy hőségben nem minden étel esik most jól. A reggelin, ebéden és vacsorán túl be lehet illeszteni még egy-két kisebb falatozást is. A meleg miatt inkább a bő folyadékbevitelre vágyunk, mintsem zsíros, nehéz ételekre. A kisebb étkezésekkor pedig inkább könnyű falatok szükségesek.
Ha belemerülünk a munkába, akkor szükséges olyan táplálékot magunkhoz venni, amely laktató, egészséges, könnyű és finom. A munkahelyen pedig sokszor esik meg, hogy néhány falatot is csak lopva tudunk magunkhoz venni. Mindenképp kell azonban az energiabevitel. A bő folyadékfogyasztás és a fő étkezések mellett olyan nassolnivalókban is lehet gondolkodni, amelyek az egészséges életmóddal összeegyeztethetők, finomak, és ha abból néhány falatot magunkhoz veszünk, azt jó ízűen tesszük meg és még tápanyagban gazdagok is. Az egyik ilyen a friss gyümölcs. Lehet egészben fogyasztani, de ha dobozkában tárolt felszelt gyümölcs a munkahelyen is eltartható. Délelőtt vagy délután, főétkezések között kellemes hűsítő élményt nyújthat, ha a hűtőben tároltuk. Ha nem így fogyasztjuk a gyümölcsöt, akkor viszont ugyancsak jó megoldás lehet az aszalt vagy szárított gyümölcsöt csemegézése. Ha édességre vágyunk, de nem csokiban gondolkodunk, akkor igazán jó választás lehet.

A pattogatott kukoricát csak moziban vagy otthoni filmnézés alapját is jelentheti. Ha munkahelyen is van mikrohullámú sütő, akkor a zacskós, félkész terméket ott is kipattogtatható, persze az ne legyen ízesített. Még jobb, ha mi magunk készítjük el otthon.
Az otthoni elkészítés mellett maradva, magunk is készíthetünk chipset, méghozzá zöldségből. A legjobb zöldségek ehhez a burgonya, a cékla, a sárgarépa, de süthetünk hozzá banánt is. Ha ez macerásnak tűnik, akkor készen is lehet ilyen nassolnivalót vásárolni. Az otthoni verzióhoz a zöldségek tisztítására van szükség, majd a héjától való megszabadulás után nagyon vékony karikákra kell vágni a zöldségeket. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a zöldségkarikákat, átkenjük a felső részüket olívaolajjal, ízesíthetjük még sóval, borssal, más fűszerekkel is. Ropogósra sütve már fogyasztható is.
A kevésbé macerás és egészséges nasik közé tartoznak az olajos magvak, mert tele vannak ásványi anyagokkal, telítetlen zsírsavakkal, vitaminnal.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: nutstop.com, well-beingsecrets.com, heetaluniversal.com)