Jump to content

A kifogások keresése az új életmódod?

2018. 06. 30. 19:00

Belevágtál az életmódváltásba? Azaz eldöntötted, hogy a régi életedet, szokásaidat magad mögött hagyod és valami újra, sokkal egészségesebbre váltasz? A gondolati sík már jónak tűnik, de mit ér, ha semmi sem valósul meg belőle?

Ki ne szeretne egészséges lenni? Mindenki álma, hogy szervezetét elkerüljék a betegségek, és az egészségtől kicsattanva még olyan külsővel is rendelkezzen, mint amilyen az ideális, azonban a mozgásszegény életmód, a nem egészséges ételek fogyasztása hozzájárulhat a hízáshoz, betegségekhez. Amikor a külsőségre annyira adunk, mint manapság, akkor elég nehéz magunkat szépnek, csinosnak látni. Belevágunk diétába, fogyókúrába, kiválasztunk egy hatékony mozgásformát, és ha sikerül, akkor megvalósítjuk álmainkat. Ha nem, akkor kifogásokat gyártunk, és azok világában élünk tovább.

Él bennünk egy olyan kép az életmódváltással kapcsolatosan, hogy az nemcsak a szemléletváltást kívánja meg tőlünk, hanem azt is, hogy sokat költsünk. Az egészségtudatos életmódot drágának ítéljük meg úgy, hogy még bele sem vágtunk, gyakorlatunk sincs benne. Már van is egy kifogásunk, hiszen a pénz nagyban befolyásol minden tevékenységünket. Az egészséges alapanyagokat a legjobb a helyi piacon, kistermelőktől beszerezni. Nemcsak megbízhatóbb termékekhez juthatunk hozzá, de a saját településünket is támogatjuk így. Igen ám, de a piac felkeresése időbe kerül. Olykor gyorsabb egy bevásárlóközpontban beszerezni a ki tudja honnan származó gyümölcsöket és zöldségeket. A piacról történő árubeszerzés így sok esetben teljesen kizárt. Egy újabb kifogás. De még mindig jó, ha a boltokból beszerezzük a hozzávalókat, de a friss zöldségek és gyümölcsök drágák. Legalábbis ezzel érvelünk, és egy újabb okot akarunk keresni arra, miért nem tértünk még rá az életmódváltás gyakorlati részére.

Különben is, ki lakik jól csak zöldséggel és gyümölccsel!? Hát nem hülyeség?! Még ha nem is vagyunk nagy húsfogyasztók, de elképzelhetetlen, hogy teljesen kihagyjuk az étrendből? Csakhogy ezt senki nem is kérte, azonban érdemes megválogatni, hogy milyen húst fogyasztunk.

A magyar konyha zsíros és fűszeres. A miénk és imádjuk, nehéz lemondani róla, de ez sokszor nem fér bele a fogyókúrába. Általában nagy elhatározással vágunk bele abba, hogy megszabaduljunk a pluszoktól, de nehezebb napokon elgyengül az ember, és úgy érezzük, hogy csak a megszokott hazai ízek, esetleg az édesség tudná lelkiállapotunkat helyrehozni. És már le is romboljuk azt, amit eddig felépítettünk. Márpedig a fogyókúra mellett sem kell lemondani a magyaros ízekről, csupán máshogy kell kivitelezni.

Na és a sportolás is egy sarkalatos téma, hiszen a 24 óra semmire sem elég. Mikor szakítsunk időt a mozgásra, a sportolásra, ha nincs is rá kapacitás? Senki nem mondta, hogy az életmódváltás könnyű. Éppen arról van szó, hogy a berögzült, és az egészségünkre nézve is ártalmas szokásokat jóra cseréljük le. Nem óriás lépésekkel kell kezdeni, hanem aprókkal. Először csak kicsit lépünk, és fokozatosan szánunk magunkra több időt.

A mozgásos kérdés újabb kifogása az, hogy a reggeli készülődést, a munkahelyen való pörgés és a gyerekek iskolába hordozása éppen eléggé megmozgat naponta, minek is kellene emellé még mozgás?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: mynewroots.org, themomentmagazine.com, oxfordspireshypnotherapy.co.uk)