Jump to content

Tuningold magad futásra

2018. 07. 18. 19:00

Az egész világ fut. Na jó, kis túlzással, de te is felfigyeltél arra, hogy a környezetedben meglepő módon, olyan emberek is futószerelésben kocognak, akikből ki sem nézted volna? Fiatal, idősebb, tényleg mindenki fut, kivéve téged?

Miért is fut annyi mindenki? Mert okosak. Nemcsak az egészségüket akarják karban tartani, hanem a legolcsóbb mozgásformát választják. A futáshoz ugyanis nem kell semmilyen eszköz, nem szükséges felszerelt helyiség sem. A természet maga a futóterep, egy szabadidőruha is megteszi a futáshoz. Ezek tehát nem lehetnek kifogások. Trendi futóöltözetet lehet már kapni, azonban addig nem érdemes beruháznod ilyenre, amíg nem válsz rendszeres futóvá. Ha tetszik a futóruha, akkor az is lehet egy motiváló erő, hogy divatos ruhában legyél még akkor is, amikor kocogni indulsz.

Talán már te is belekezdtél egy óvatos kocogásba, de a folytatás azóta is szünetel? Mint tudjuk, minden kezdet lehet nehéz. Ha az olcsó és bárhol kivitelezhető mozgás mellett döntesz, kicsiben kezdjen. Ne tűzz ki túl nagy távokat magad elé és ne csapj bele a lecsóba azonnal, mert még azelőtt elhagy az energiád és kitartásod, mielőtt igazán belemélyedtél volna. A bemelegítés szükséges előzménye a futásnak, ezért azt semmiképp se hagyd ki, ha sérülésmentesen szeretnél végezni. Ha a napjaid kiszámíthatatlanok, délutánra eléggé kicsavart állapotban hagyod el a munkahelyedet, akkor is frissítően hathat rád egy kellemes kocogás vagy egy rövidített táv. Ez esetben a legjobb, ha azonnal futóruhára váltasz, és már indulsz is futni, amíg még lendületben vagy. Hazaérkezés után a legjobb lenne ledőlni a kanapéra és nem csinálni semmit, ám ha ezt a lépést késlelteted, a futás utánra hagyod, sokkal jobban fogod magad érezni. Ha azonban reggel a nappal kelsz, akkor érdemes a kávé elé beiktatni egy kis mozgást. A nyári időszakban a délutánok már jóval melegebbek, mint a reggelek, így a magasabb hőmérséklet is a reggeli futás felé terelhet téged. A másnap reggeli mozgás előtt azonban kiadós és pihentető alvásra van szükséged. Úgy időzíts, hogy egy fél órás futás beleférjen, és semmilyen más teendőd rovására ne menjen.

A legjobb, ha van motivációd a futáshoz, mozgáshoz. Egy bizonyos kiló elérése, ruhaméret csökkentése, amelyet talán még könnyebb elérni, ha a futásban társad is akad. Nem az a cél, hogy egyszer lefuss egy megszabott távot, és utána soha többet. Amennyiben nem úgy megy a mozgás, mint azt gondoltad, akkor válts gyors gyaloglásra. Az a fő szempont, hogy ne menjen el a kedved a mozgástól, vagyis úgy térj haza, hogy a futás jól esett és energiát adott a napodhoz. Miután végeztél, jutalmazd meg magad friss gyümölcsből készített turmixszal. Tehetsz bele jeget is, hogy hűsítő is legyen. Egy frissítő zuhany után pedig kezdődhet a nap.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: azumio.com, abcnews.go.com, avogel.co.uk)