Jump to content

Fürödj erdőben!

2018. 07. 21. 19:00

Sok pénzt elköltünk arra, hogy az egészségünket kordában tartsuk, és az esetleg már megjelent betegségeket a lehető leggyorsabban és maradéktalanul gyógyítani tudjuk. A nem genetikai eredetű betegségek mögött akár a stressz is állhat. Ezt kellene tudnunk kezelni.

Költünk gyógyszerekre, gyógykezelésekre akkor, ha már kialakult valamilyen betegség. A legjobb lenne a megelőzés, de persze mindenre nem lehet felkészülni. A lélek karbantartása azonban legalább olyan fontos a betegségek megelőzésében, mint maga a betegség kezelése. Sokan látnak abban megoldást, hogy elvonulnak a világ elől és egy wellness szállodában pihenik ki fáradalmaikat. Nemcsak a környezetváltozás lehet jó hatással ránk, hanem a víz is. Minden, ami természetes, az jó az embernek. A legtermészetesebb közegünk pedig a természet. A fák, a növények és az állatok jótékony hatása ismert. A japánok pedig különösen ráéreztek a természetre, és a kultúrájuk szerves része ma is, hogy kapcsolatban legyenek azzal. Sinrin-joku, vagyis erdőfürdőzésnek nevezik azt a tevékenységet, amelynek során az erdő fái között tett séta jó hatással van az emberre. A fák által kibocsátott pára, a növények közelsége olyan természetes stresszűző hatású, amely úgy hathat, mintha az ember egy kellemes fürdőt venne. Ebben az esetben képletesen úgy is lehet az erdőben tett sétára tekinteni, mintha az erdő fái között mártóznánk meg.

Az erdőfürdőzéshez az szükséges, hogy egy erdőben úgy tudjunk sétálni, hogy ne kelljen a külvilágra figyelni, azaz teljesen felesleges minden technikai eszköz használata. A lényeg, hogy teljesen, minden érzékszervünkkel rá tudjunk hangolódni a fákra. Amíg így teszünk, a fák által kibocsátott illóolajak bejutnak a szervezetünkbe, és ezáltal erősítik az immunrendszerünket, javítanak a közérzetünket, csökken a feszültség bennünk.

Érezted már olyan energikusan és kicsattanóan egy erdei séta után, mintha egy jót aludtál volna? Pedig az erdei séta fizikai megterheléssel jár, mégis energiához juthatunk. Sőt, az erdőben tett séta csökkenti a kortizolszintet, a pulzust és a vércukorszintet is. Még olyan problémákra is megoldás lehet, mint ami a mai gyerekek egy bizonyos százalékára jellemző. figyelemzavar vagy hiperaktivitás. A legalább húsz perces erdei séta minden gyógyszerrel felveszi a versenyt.

Nemcsak a testünk egészségének karbantartása a lényeg, hanem a léleké is. A fák közelsége erővel tölthet fel. De ez esetben lelkierőt is jelent, ugyanis közérzetünk jobbá válhat, a természetben elfelejtünk odafigyelni mindennapos problémáinkra.

Az erődfürdőzés során még a megoldatlan problémákra is választ kaphatunk, mert a kreativitásunk megnő. Ha már erdőben járunk, akár meg is ölelhetjük a fákat, ugyanis minden fának gyógyító ereje van. Egy biztos, rosszat nem tehetünk magunkkal, ha erdőben járunk és bármilyen fa közelében telepszünk is meg, az csak jó számunkra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: chatelaine.com, annmariegianni.com, townandcountrymag.com)