Jump to content

Pattanj nyeregbe, hogy jó legyen

2018. 07. 22. 17:00

Olyan sokat beszélünk a mozgás fontosságáról, mert tényleg az. Az egészségtudatos életmód nélkülözhetetlen elemét képezi, hogy rendszeres testmozgást végezzünk, amely szükséges az szervezetünk, de az elménk egészségéért is.

A kondibérlet árára hivatkozva sokan találják meg a kifogást arra, hogy ne mozogjanak. Mások azonban olyan megoldást választanak a mozgásra, amely olcsó/ingyenes és szinte semmi sem kell hozzá az akaraton kívül. A legolcsóbb mozgásformának a futást szoktuk tartani, hiszen azt bárhol űzhetjük, és a futáshoz megfelelő, nem is feltétlenül speciális ruhán, cipőn kívül nincs másra szükség. A másik hétköznapi és ugyancsak legtöbbünk által használt mozgásforma lehet a kerékpározás. Habár sokan egyáltalán nem azért pattannak a bicikli nyergébe, hogy tudatosan és alaposan megmozgassák magukat, hanem a cél A-ból B-be eljutni, még így is nagyon jót tesznek maguknak. Ha az autózás helyett is a kerékpározást részesítik előnyben, azzal az egészségük megőrzése mellett a környezetükre is figyelnek. Akkor válik csak igazán tudatos edzőmesterünkké a bicikli, ha azt nem csak a helyváltoztatáshoz vesszük elő, hanem akkor is, ha meg szeretnénk mozgatni izomzatunkat.

Igaz, hogy a kerékpározás során legalább egyszer be kell fektetnünk egy kerékpárra, de akár hosszú évekig kiszolgálhat minket. Egyértelműen környezetbarát megoldásról van szó, és az egészségtudatunkhoz ez is szervesen hozzátartozik. A biciklizés mellett szól az, hogy az alsó hát izmai, valamint a lábak edződnek, erősödnek. A rendszeres kerékpározással rövidebb idő alatt lehet erősíteni az izomzatunkat, ám nemcsak a lábunkat lehet formásabbá tenni. A vádli és a comb mellett ugyanis a farizom és a csípő környéke is formálódik a tekeréssel. Minél többet pattanunk a nyeregbe, annál inkább fognak a zsírszövetek eltűnni.

A pedálok hajtásával megőrizhetjük, megvédhetjük a gerinc állapotát. A gerincoszlopot kímélő, arra mégis jótékonyan ható biciklizéssel elkerülhetővé válnak a gerincbetegségek.

A kerékpározás szabadságot ad. Oda mehetünk, ahová akarunk. Kis helyen is elfér, és olyan helyekre is bejuthatunk, ahová autóval lehetetlen lenne. A bicikli kivihet a természetbe. A növények, állatok közötti tekerés pedig az ősi energiához juttat. A kerékpározás során nemcsak az izomzatunk erősödik, hanem a belső szervek állapotára is hatással vagyunk. Az ülőmunka után a tekerés megmozgatja az egész szervezetet és arra is lehetőséget ad, hogy kiüríthessük az elménket.

Érezted már magad úgy a kerékpárra felülve, hogy ki tudnál tekerni a világból? Amikor az út előtted végeláthatatlannak tűnő, és te csak azt érzed magadban, hogy menned kell, hajtanod? Jól esik a mozgás, jól esik a száguldás, és az izmaidban jelentkező enyhébb fájdalom is. A kerékpározás során kihajthatod magadból mindazt a feszültséget, amely benned megbújt. Ha már a természetben vagy, biciklizel, tüdőzd le a friss oxigént, hogy a levegő kifújásakor ne csak a szén-dioxidtól szabadulj meg, hanem a nyomasztó gondolatoktól, frusztrációktól is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: nypost.com, canbikecanada.ca, freedomtreks.co.uk)