Jump to content

A nyári étvágytalanság természetessége

2018. 07. 28. 19:00

Az idei nyár eddig még nem tartogatott sok hőségriadót, ellenben több riasztás volt érvényben heves záporok, zivatarok miatt. A napokban azonban párás, fülledt levegőt tapasztalhatunk, amely kimeríti az embert.

Időjárás ide vagy oda, az élet, a dolgos mindennapok ugyanúgy zajlanak, és az életszükségleteinkhez hozzátartozik, hogy energiát kell a szervezetünkbe bevinni ahhoz, hogy működni tudjunk. Aki azonban egészségtudatosan él, vagyis odafigyel arra, hogy milyen ételt vesz magához, annak egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra. Nemcsak az a cél, hogy a bendőt megtöltsük, hanem az, hogy az tápanyagokban gazdag, egészséges, finom és lehetőség szerint ne hizlaló legyen az étek. Csakhogy a nagy melegben a hangulatunk, a közérzetünk, és az étvágyunk is megváltozhat. A meleg megviseli a szervezetet, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

Vannak olyan fülledt, nyári napok, amikor szinte semmire sincs erőnk, annyira kiszív a meleg. Strandolni nincs mindig lehetőségünk, ezért szervezetünket máshogy kell támogatni. Éppen emiatt hoztunk néhány ötletet a nyári étkezésekhez. Könnyűre, finomra és hidegre fáj a fogunk, ezt pedig a hideg gyümölcslevesek egy az egyben megtestesítik. Ez talán mindenki mentőötlete és igénye is kánikula esetén. Bármilyen gyümölcsből elkészíthető, a gyümölcsöket lehet vegyesen is használni. Még este, vagy reggel el lehet készíteni a finom gyümölcslevest, aztán mehet a hűtőbe, és mire fogyasztjuk, már kellemes hideg. Bármilyen meglepő lehet, de a forró italok és levesek fogyasztás a nyári melegben legalább olyan jó hűtő megoldást jelenthetnek, mint a hideg levesek, italok. Habár az első pillanatokban nem feltétlenül kellemes a közel negyven fokban forró levest enni, és meg is emelkedik a test hőmérséklete, de hosszabb távon kiváló hűsítő lehet. A forró levesek fogyasztásával megemelkedik a testhőmérséklet, izzadni kezdünk, amely fő funkciója a test hűtése.

A meleg ellenére is lehetünk éhesek, habár ilyenkor nem kívánjuk az erős, zsíros ételeket. Mégis kell valami, amely megtölti a gyomrunkat, azonban egészséges, tápláló és az alakunk rovására sem megy. Ezért érdemes csirke vagy pulykahúst felhasználnunk, és mellé minél több zöldséget készítsünk. A gyümölcsöket is lehet hűteni. Egy kis előkészületet igényel ugyan, hogy megpucoljuk, felszeljük a gyümölcsöket, aztán mehetnek be a hűtőbe. Csak úgy, önmagában is kiváló nassolnivaló lehet, de készíthetünk belőlük smoothie-t, turmixokat is.

Habár a nagy melegben csökken az ember étvágya, aki fizikai munkát végez, az nem engedheti meg magának, hogy ne vigyen be kellő mennyiségű energiát. A nyári hőségben nincs olyan nagy energiabefektetésre szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy a test hőmérsékletét fent tudja tartani. Éppen ellenkezőleg. Kánikulában a testünk azon fáradozik, hogy a test hőmérsékletét csökkentse, ezért izzadunk annyit, és ezért szükséges a fokozott folyadékfogyasztás és ásványi anyagok bevitele. Amikor a hőségben eszünk, akkor tulajdonképpen a táplálékbevitel miatt megnő a szervezet energiafelhasználása, amely megemeli a test hőmérsékletét, nő az étel termikus hatása. A termikus hatás tehát azt jelenti, hogy az elfogyasztott ételt a szervezet csak úgy tudja feldolgozni, megemészteni, felhasználni, hogy energiát használ fel. Enni persze mindenképp szükséges kánikulában is, de az ilyenkor tapasztalható étvágytalanság teljesen természetes védekezési mechanizmusa a szervezetünknek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: innatewellness.ca, pingminghealth.com, timesofmalta.com)