Jump to content

Jó a jóga testnek és léleknek

2018. 08. 02. 17:00

Fennhangon hirdetik a mozgás fontosságát, és bármennyire igyekszik valaki ezt megcáfolni, az vagy hízásnak ered, vagy az egészsége sínyli meg a 21. századi életforma hátrányait. Mozgás a séta, a kerékpározás, de a mozgásnak annyiféle formája megtalálható és választható.

Vannak azonban, akik idő vagy pénz hiányára hivatkozva – és ezzel együtt lelki terhüktől is kissé megszabadulva – azt mondják, hogy nincs lehetőségük a mozgásra. Ócska kifogás. Sokan éppen ezért a mozgás ingyenes és bárhol, bármikor megvalósítható formáját választják. Azonnal a kerékpározásra, vagy a futásra gondolunk. Egy másik mozgásformát ma már hazánkban is sokan gyakorolnak, egyre több oktató és terem foglalkozik a jógával, de még sokakban mindig úgy él a kép, mint amikor egy buddhista szerzetes óvatos mozgásokat végez. Ami régen csak a filmekben látható jelenet volt, az mára már Magyarországon is általánossá vált.

A jóga azonban nem köthető a valláshoz, de nem sport és nem is tánc, hanem egy olyan mozgásforma, amely rendszeressé tételével egészségessé tehetjük testünket és lelkünket egyaránt. Amíg ugyanis nincs rendben a lelkünk, addig a testünk sem. Ezt az egyensúlyt teremti meg a jóga. A jóga nem új keletű, hanem több ezer éves múlttal rendelkező rendszer, amely felhasználja az önmegfigyelés eszközét.

Az Indiából származó technika megmozgatja az izmokat, de segíti az önmagunkra, a befelé fordulást, így hat a testre és a lélekre egyaránt.

A jógát el lehet kezdeni akkor is, ha a mozgásnak egy olyan formáját keressük, amely szervezetünk egészségét és erősségét fejleszti, mások inkább a lelki megerősödés érdekében kezdenek bele a jógába. A jóga tehát nemcsak az egészséghez vezető út, de a belső béke megtalálásában is segít. Amikor jógázunk, akkor elcsendesedünk, csak magunkra figyelünk, vagyis befelé fordulunk. Eleinte nem könnyű, főleg nem ebben a mozgalmas, terheket cipelő, felgyorsult világban, de ha megtanulunk magunkra figyelni, akkor nincs megállás. Jóga közben realizálódhat az énképünk, nyugtatóan hat ránk a mozgás, kitartásra, türelemre sarkall. A jóga fontos eleme a megfelelő légzés, és ezáltal is segít bennünk az esetleg bennünk dúló érzelmeket lecsendesíteni, a tisztánlátásban. A lélekre gyakorolt jótékony hatása mellett, a mozgás által beindul a szervezetben a spontán öngyógyítás folyamata, és természetesen megdolgoztatja a test izmait. Észrevétlenül hajlékonyabbá válunk, erősödnek az izmok.

A jóga az a fajta mozgásforma, amelyet akár otthon is végezhetünk, hiszen annyi videó megtalálható az interneten, és technikai szükségleteket sem igénylő mozgás. A technikák elsajátításához azonban eleinte mindenképp képzett jógaoktató szükséges, aki megtanítja a helyes testtartást és légzést.

Sokan gondolják azt, hogy a jóga inkább egy laza kis táncszerű mozgásforma, amely időtöltésnek kiváló lehet, de érdemlegesen nem mozgatja meg az embert. A jógát éppen emiatt női mozgásformának titulálják, pedig igazán megmozgatja az egész testet és még szálkásít is. Megszüntetheti az aktuális egészségügyi problémákat, miközben gyógyítjuk a lelkünket is. Nem véletlenül alkalmazzák ezt a mozgást kiegészítő, alternatív gyógymódként is és férfiak számára is kiváló lehet.

Mi azt mondjuk, jógázzon mindenki!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: tanyaforgan.com, gifer.com, uxbridgedaily.com)