Jump to content

Energiakészletünk is véges, ha nincs utánpótlás

2018. 08. 11. 19:00

Sok erőt érzel magadban és az életedben már többször bizonyítottad, hogy mennyi lelki és fizikai erővel rendelkezel, ám az véges lehet. Nem lehetünk mindig csúcson, sőt olykor magunk alá kerülünk.

A bennünk lévő sok erő, energia véges, ha nem tudunk vagy nincs lehetőségünk töltődni. Előbb vagy utóbb fáradtságot tapasztalunk magunkon, és a nagy lendületünk alább hagy, vele együtt a kedvünk, talán még a hangulatunk is.

A nyári szünet és a szabadságolás utáni visszatérés a tanulás és a munka világába nehéz lépés mindenki számára. A gondtalanság, a pihenés után szabályok, határidők várnak gyerekre és felnőttre egyaránt.

Ebben a hőségben a szabadságról munkába visszatérők számára nem elég azzal szembesülni, hogy ismét a munka frontján kell teljesíteni, még a meleg is nagyon sok energiát kiszív az emberből. Ettől függetlenül sem az élet, sem a munka nem áll meg, így máshonnan kell energiát gyűjtenünk.
Mindegy, hogy a munkánk során állnunk kell, vagy ülőmunkát végzünk, és az is mindegy, hogy túlságosan figyelni kell apró részletekre, vagy unalmas, egyhangú munka van porondon, van, hogy ezekben is megtalálja az ember a ritmust, talán még a szépséget is, és van, hogy az amúgy kedvelt munkafolyamat is sokkal döcögősebben megy.

Ha energiakészletünket már reggel lemerültnek érezzük, a legjobb megoldás az lenne, ha visszafeküdnénk az ágyba. Csakhogy ezt sokan nem tehetjük meg. Akkor viszont segítenünk kell saját magunkon, amibe az étkezés is beletartozik. Olyan élelmet vegyünk magunkhoz, amely nem terheli le túlságosan a gyomrot. Tűzoltó módszerként sokan választják tartalmas és egészséges étkezés helyett a csoki, energiaital vagy kávé elfogyasztását, mert az ebédre szánt idő töredéke alatt elfogyasztható, de ezzel átverjük a szervezetünket.   

A szellemi tompultság és fizikai fáradtság azt jelzi, hogy szervezetünket regenerálni szükséges. Figyelni kell testünk jelzéseire, sőt mi több, ki kell az elégíteni. Ha fizikailag és szellemileg is fáradtak vagyunk, azt most még csak tetézi a nagy meleg. Mivel éjszaka sem hűl le a levegő, talán még az alvás sem olyan pihentető, mint lennie kellene. Ha munka után, vagy hétvégén lehetőségünk van a több pihenésre, feltétlenül ki kell használni az alkalmat. Sőt, a munkahelyen is felfrissíthetjük magunkat a szünetben. Szellőztessük ki a fejünket, vagy az irodát. Iktassunk be egy kis sétát, de ha túl meleg van odakint, akkor mosakodjunk meg. Sokak reggeléhez kötelezően hozzátartozik egy erős fekete elfogyasztása, amivel nincs is gond, de ha szellemileg nem vagyunk magaslatokon, akkor sem feltétlenül csak a kávéban kell keresni a megoldást. Mindegy, hogy odakint milyen az időjárás és a hőmérséklet, a kávé helyett igyunk friss vizet. Ne cukrozott italokban gondolkodj, csakis vízben. Nemcsak akkor frissít a víz, ha lemosod az arcod, tested, hanem ha belül is egyensúlyban van a vízháztartásod.

Tiszteld és szeresd annyira a testedet, az egészségedet, hogy értelmezed és elfogadod jelzéseit. Ez még nem elegendő, ugyanis testünk vágyait ki is kell elégíteni. Éhes vagy? Egyél laktató és egészséges ételeket, igyál sok folyadékot, és pihenj le, amikor csak lehetőséged van, hogy visszanyerd energiádat, életerődet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

 
(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: anothercupoflambsblood.blogspot.com, society19.com, gx.net.ua)