Jump to content

A jó hangulat kulcsa a változatos táplálkozás

2018. 08. 29. 19:00

Az egészségünk karbantartásának egyik alappillére, hogy egészségtudatosan étkezzünk. Az, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, nemcsak a fizikai egészségünkre van kihatással, hanem a mentális állapotunkra is.

Az egészségtelen táplálkozás egyértelmű, hogy káros a test számára, de még az elmére is kihatással van. Számos kutatás anyagát képezték azok a vizsgálatok, hogy van-e összefüggés a depresszió valamint az ember étrendje között. Azt találták, hogy a depressziós emberek életében megváltozik az étvágy, vagyis félkész, feldogozott, magas cukortartalmú ételeket fogyasztanak előszeretettel. A magas cukor- és zsírtartalmú táplálékok okozhatnak függőséget, és az elhízott, túlsúlyos személyek vizsgálatakor, több mint a felénél ezt az ételfüggőséget találták. Aztán persze ott vannak azok, akik a stressz feldolgozását az ételben látják, ezért feszültséggel teli időszakban többet is esznek.

Ezek talán mind ismert, hallott információk, ezért a túlsúly elkerülése érdekében nagyon sok nő tesz is azért, hogy saját és családja részére is minőségi és egészséges, friss élelmiszerből készítse el ételeit.
Azt kevesebben tudják, hogy a nők étrendje különböznie kell akkor, ha érzelmi jólétet szeretnénk tapasztalni. Egy amerikai kutatás legalábbis arra világított rá, hogy más tápanyagokra van ahhoz szükségük a hölgyeknek, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben és a világban is. Több vizsgálat is bizonyította, hogy különbségek vannak a női és férfi agyban, mind funkcionális tekintetben, mind pedig anatómiailag. Ha pedig így van, akkor a mentális betegségek fogékonyságban is különbség lehet.

Tudjuk, hogy összefüggés lehet közte az étkezési szokások és a hangulat milyensége között, de nem volt ismert, van-e különbség nők és férfiak esetében. Mára már az is kiderült, hogy a mentális jólét állapota a férfiaknál egészen addig fenntartható, amíg szervezetük nem küzd tápanyaghiánnyal. A nők esetében sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy jó érezzék magukat pszichikai értelemben is, hogy kiegyensúlyozott, egészséges étrendet kövessenek. Amennyiben nem ez történik, az egészségtelen életmód következtében nagyobb eséllyel alakul ki mentális probléma. Az egészséges étrend főleg azt jelenti, hogy sokkal többféle tápanyagnak kell szerepelnie a nők esetében, mint a férfiaknál azért, hogy jól érezzék magukat. Talán éppen ez lehet az oka annak, hogy a nők érintettebbek a depresszióban, szorongásban, és ez a rossz időszak jobban el is húzódik az esetükben.

Hiába nagyobb az energiatartalmuk a most kapható félkész, előre feldolgozott ételeknek, ha jóval kevesebb fontos tápanyagot tartalmaznak. Vagyis a nők esetében sokkal fontosabb odafigyelni az étrend változatosságára.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: elegantwomensclub.co.za, bdwomenshealth.com, marieclaire.com)