Jump to content

Fiatalodj agyban (is)!

2018. 09. 04. 17:00

Kisgyerekek sokaságára jellemző a tartós figyelem hiánya. Egy ideig ez ráfogható az életkori sajátosságra, ám az iskolai életben már gondot okozhat a figyelem zavara. Szakemberek segítségével ez jól kezelhető, de még a felnőttekre is ráfér a koncentráció fejlesztése.

Az ember nem tökéletes, még akkor sem, ha megpróbál ahhoz közelíteni. A rohanó életmódunkban pedig úgy érezzük, hogy kicsúszik a kezünk közül az irányítás, mert annyira sok feladatot kell ellátnunk. Ilyenkor érezzük azt, hogy az agyunk, mint egy szita. Elfelejtünk időpontokat, dolgokat, ezért sokan jegyzetfüzettel a táskájukban, a telefonba írt jegyzetekkel igyekeznek magukon segíteni, hogy ne vesszenek el a teendőkben.

Már abban a korban, amikor ennyire nem volt leterhelve az ember agya, akkor foglalkoztak a koncentráció fejlesztésével. Buddha tanításai között arról is szó esik, hogy a koncentrálást lehet fejleszteni, és gyakorlással javítani.

Multitasking életet élünk a legtöbben, azaz egyszerre több feladatot is ellátunk. A technikai támogatottság pedig egyre jobban támogatja ezt a fajta feladatellátást, így már vezetés közben is bele tudunk kapcsolódni egyes munkafolyamatokba. Amíg nem volt okostelefon és internet elérhetőség a telefonokon, akkor is veszélyes volt vezetés közben a mobiltelefont használni, de most még inkább azzá vált. Valahogy nem éreztünk késztetést levélírásra autóvezetés közben akkor, amikor még csak a hagyományos lehetőségek voltak adottak.

Nemcsak a vezetés közben használjuk az okos eszközöket, hanem bárhol. Ráadásul mivel mindenki számára adott, mindenki kezében ott van az okostelefon, így mindig elérhetők vagyunk. Ezzel együtt azonban sokszor használjuk akkor is a készüléket, amikor nem illik. Arról is meg vagyunk győződve, hogy mindezt azért tesszük, mert mindenre képesek vagyunk figyelni. Értjük, amit a másik ember hozzánk intéz, de közben pörgetjük a telefont, amelyen akár munkafolyamatot is végzünk közben. Egyszerre konkrétan csak egy feladatra tudunk koncentrálni, de a figyelmünk cikázhat egyik-másik feladat között. Mivel a figyelmünket ide is, oda is megosztjuk, így nagy esélye van annak, hogy lényegében egyikre sem koncentrálunk teljes gőzzel. Ez nemhogy jobb munkát eredményezne, de még tiszteletnek is lehetünk, és nagyobb a hibázási lehetőség is.

A modern technika még kényelmessé tesz. Nem kell emlékezni adatokra, mert minden a telefonban van. És ha elromlik, megsemmisül? Megáll az élet. Ennek elkerülése érdekében mégiscsak szükséges a technikától elszakadni, és a természethez fordulni. Egy kellemes séta, egy kerékpározás, vagy csak a kertbe kiülni olyan koncentrációs gyakorlat, amely mindenkire ráférne. A koncentrációt azzal is fejleszthetjük, ha egy feladatra koncentrálunk, minden mást arra az időszakra kizárunk. Ez nagy figyelmet igényel, és eleinte nehezebben is mehet. Elvonhatja a figyelmünket bármi.

Ha elvárjuk azt, hogy egy 6-7 éves gyerkőc nyugodtan végig üljön 45 percet, oda is figyeljen a tanítókra, akkor ez a felnőttektől joggal elvárható lenne.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: flic.kr/p/7MuTo7, pixabay.com, maxpixel.net)