Jump to content

Támogasd a fogyást meditációval (is)

2018. 09. 12. 19:00

A túlsúllyal küzdők életében van az rémisztő álom, hogy őrült sokat kell dolgozni a kicsi eredményért is, és amikor azonban abbahagyják a mozgást, a fogyókúrát, a leadott súly többszöröse visszakerül testükre, mindez rövid idő alatt.

Talán ez az egyik oka, hogy eleve bele sem kezdenek sokadik alkalommal a fogyókúrába, vagy csak felületesen végzik azt, hogy magukat és a külvilágot is megnyugtassák arról, tesznek valamit a saját egészségük érdekében.

Mások nagyon sok energiát és időt fektetnek bele abba, hogy ténylegesen megszabaduljanak a fölösleges kilóktól, és azért is, hogy az évekkel később se keserítse meg életüket, ne rontsa meg egészségi állapotukat. Fejben dől el, hogy ki hogyan áll a fogyókúrához és az életmódváltáshoz, de az biztos, hogy a kettőnek együtt kell járnia ahhoz, hogy eredményeket érjen el az ember.

Hihetetlen akaraterő szükséges a nagyobb súlyfeleslegtől való megszabaduláshoz. Még a nagy odaadás és elkötelezettség ellenére is vannak a fogyásnak olyan szakaszai, amikor nem sok eredménnyel kecsegtet, pláne nem látványossal. Ez az a pont, amikor a legtöbben feladják. És persze azzal is szembe kell nézni, hogy az ember nem töprenghet mindig a fogyókúráján, az edzésen, ugyanis dolgozni is ugyanúgy kell. Munka előtt vagy azután kell a mozgást beiktatni, és valljuk be őszintén, egy nehéz nap után emberfeletti erő szükséges, hogy még az edzésre is szakítsunk időt.

A fogyókúrázók  legtöbbje olyan módszert szeretne, amely egy pirula lenyelésével segít hozzá az álomalak eléréséhez, és mozgást sem kell beiktatni a napirendbe. A jógában sokan bíznak, és valóban kiváló mozgásforma, amelyet akár otthon is le lehet végezni, azonban hibás feltételezés az, hogy nem lehet izzasztó, fárasztó. Nagyon is megmozgatja a test minden részét, éppen ezért kiváló. Aki ennél is kényelmesebb, az kipróbálhatja a meditációt.

A stressz mindenki életében jelen van, csakhogy ez egy olyan izgalmi állapotot teremthet a szervezetünkben, hogy a test védekezni igyekszik ellene, ezért elkezd raktározni. A stressz tehát lelassítja az anyagcserét, ami hízást eredményezhet. A feszültséggel teli időszakban ráadásul a boldogságunkat az ételekben találhatjuk meg, amely ugyancsak hízást eredményezhet. A feszültség hatására még olyan hormon is termelődhet, amely a testsúlygyarapodást segíti.  Egyértelműen kiderült, hogy a stressz hízáshoz vezethet, vagyis megoldás lehet az, ha a bennünk felgyülemlett feszültséget oldjuk megfelelően. Nemcsak a lelkiállapotunknak tesz jót, hanem az anyagcserét is felpörgeti. Valószínűleg nem gondoltál még úgy a meditációra, mint a súlycsökkentés megoldására. A lelket biztosan ápolja, azonban a stressz elűzésével még a súlycsökkenésben is segíthet. Duplán előnyös lehet, ha naponta keresel magadnak otthon egy szabad sarkot, ahol néhány percet magadra szánsz. Kapcsolj be nyugtató zenét, figyelj a légzésedre és próbálj megszabadulni minden negatív gondolattól. A levegő kifújásakor fújd ki magadból azokat, amik a fogyásodat gátolják, fogalmazd meg magadban, és engedd, hogy távozzanak belőled. Ha a meditációt tudatos étkezéssel és mozgással is segíted, elképzelhetetlen, hogy ne induljon meg a fogyás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: https://flic.kr/p/UVt1zK, pixabay.com)