Jump to content

Élvezd a mozgást, legyen az a tánc

2018. 10. 02. 19:00

Állandóan a rendszeres mozgással traktálnak. Talán még időt is szorítunk arra a nap végén, hogy megmozgassuk magunkat, azonban, ha nem élvezzük azt a mozgást, amibe belekezdünk, szinte biztos, hogy egyre inkább elhagyjuk az alkalmakat.

Ha a cél a nagyobb súlyvesztés, és ezért elszántan küzdünk, akkor az is sejthető, hogy ehhez izzasztó és fárasztó, minden akaraterőnket igénybe vevő megpróbáltatás szükséges. Az eltökéltség azonban legyőzheti ezt is. Amennyiben inkább az egészség fenntartása a fő szempont, és az ahhoz szükséges rendszeres mozgás beiktatása, akkor már sokkal inkább olyan mozgásformát keresünk, amelyet jó kedvvel végzünk. Az edzőteremben izzadás nem mindenki álma és vágya még akkor sem, ha ott minden eszköz megtalálható a test megmozgatására. Ahhoz, hogy a mozgás ténylegesen részévé váljon a mindennapjainknak, csakis az alkalmas, amelyben megtaláljuk magunkat. Van, akinek ez a harcművészeti sportok, másoknak a konditerem és annak környezete ad hangulatot ahhoz, hogy rendszeresen mozogjon, míg mások a természet közelségét választják, és eljárnak kocogni. A csapatban játszott sportok a mozgáson kívül még társaságot is nyújtanak az embernek. A tánc pedig még a zene élményével is gazdagítja a mozgást. Nem véletlenül választják sokan a táncot mozgásformájukként. A társaság, a zene olyan pluszt adhatnak, amelyet más sportban nem biztos, hogy megkaphatnának. Az aerob mozgásforma, vagyis a tánc olyan sokféle lehet, hogy bátran válogathatunk. Természetesen fel kell mérni a terepet, hogy a közelünkben milyen lehetőségek vannak. Az egyik fajta tánc sokkal jobban megmozgat, mint a másik, így az elégetett kalóriamennyiségben nagy különbségek lehetnek. A táncok tehát lehetnek kevésbé intenzívek, vagy olyanok, amelyek nagyon megmozgatják a testet. A testmozgást megadják, de némelyik kimondottak alkalmas lehet a fogyókúrához is.

A fiatalabb korosztály számára kedvelt táncféle a hip-hop. A tempó, a koreográfia kivitelezése a tanártól függ, na és persze attól, hogy a táncosok mennyire visznek abba energiát. Ha jól csináljuk, akkor igencsak izzasztó lehet egy hip-hop óra. Külön jó lehet, hogy csapatban kell táncolni, és a végeredmény egy hihetetlenül együtt mozgó csoportos tánc.

Nagyjából a hip-hop energiafelhasználásával egyenértékű lehet egy salsa óra is, ám ez a tánc párban zajlik, így még a társasági életünket is élhetjük tánc alatt. Még jobb, ha a párunkkal együtt járunk el táncolni. A magánélet felpezsdítésében is eredményes lehet és ez dupla haszon.

A néptáncot már gyermekkorban meg szokták kezdeni, és ha nincs lehetőség egy sportot űznie a diáknak, a néptánccal lényegében ki lehet váltani a sportot. A néptánc ugyanis zene, közösség, és megfelelő mennyiségű mozgást jelenthet nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is. A mozgáson és a társas kapcsolatok erősítésén túl még a hagyományőrzésben is nagy szerepe van a néptáncnak.

A rúdtánc talán elítélendő volt régebben, hiszen a bájaikat szemléletre kínáló táncosok mindezt pénzért végezték, de ma már divatos táncforma, amely formálja az izmokat, sok kalóriát elégethet.

A végére hagytuk azt a mozgásformát, amellyel a legtöbb kalóriát el lehet égetni úgy, hogy közben élvezzük a táncolást, a közeget. A latin ritmusok mindenki lábát mozgásra bírják, így a zumba nemcsak megmozgat, de hangulatot is teremt. Az együtt mozgás jó élmény, valamint és az embereket is összehozza.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)