Jump to content

Stressz és rossz alvás kézen fogva járnak, de te uralkodhatsz ezeken

2018. 10. 17. 19:00

Kétségkívül stresszes az életünk, és vannak időszakok, amikor a feszültségforrások mintha egyszerre zúdítanánk ránk áldásaikat. Egy nehézség leküzdése is gondot okozhat, nehogy egyszerre több.

A stresszes életmódot, és a feszült időszakokat mindenki szeretné maga mögött tudni, azonban ez nem mindig megoldható. Maga a stressz kelthet bennünk olyan helyzetet, hogy a mérhetetlen fáradtság ellenére sem tudunk pihenni. Pedig pontosan erre lenne szükségünk, korán az ágyba fekszünk, hogy megadjuk a pihentető alvás lehetőségét. Ennek ellenére a nagy stressz miatt sem jön álom a szemünkre. Ahelyett, hogy tényleg egy jóízűt aludnánk, nemcsak elaludni nem sikerül, de az éjszaka folyamán történő felébredés utáni visszaalvás is nehezebben mehet. Álmatlanul forgolódni az ágyban a legrosszabb. Reggel persze a várva várt friss ébredés helyett még gyötörtebben és fáradtabban kelünk ki az ágyból, mint ahogy befeküdtünk. Egy ördögi kör ez, pedig hosszú távon egyáltalán nem megengedhető magunknak, mert rámehet az egészségünk.

Alapjában véve stresszes hétköznapjaid vannak? Akkor messze kerüld el a telefonozást lefekvés előtt. Már jó, ha elalvás előtt két órával így teszel. Nem kell ahhoz korán nyugovóra térned azért, mert nem nyomkodod a telefont. Mi lenne, ha a televíziót sem néznéd, hanem egy néhány perces jógával megdolgoztatnád az izmaidat, vennél egy kellemes fürdőt, és csak ezután feküdnél ágyba? Van a tévézésnél és a telefonozásnál is jobb elfoglaltság, amely élményt biztosít, kikapcsolja és mégis megmozgatja a kerekeket. Az olvasás nemcsak kiváló, csendes, csendesítő elfoglaltság, de egyben a legjobb altató is.

Zűrös napok érik egymást? Ne a kávézás jelentse a folyadékpótlást. Nem arról van szó, hogy egyet se igyál egész nap, de délutánra már hanyagold, ha frusztrál, hogy éjszaka sem tudsz megfelelően feltöltődni, regenerálódni.

Az a baj a több, egymás után át nem aludt, forgolódós éjszakával, hogy egyre rosszabbul állsz az alváshoz. Szinte már félsz attól, hogy mi lesz, ha nem tudsz megint elaludni. Ezzel azonban tovább erősíted a negatív gondolatokat, nem segíted magadban az ellazulást.

Már két órával az alvás előtt érdemes megszabadulni minden olyantól, ami túl sok ingerrel szolgálhat. A televízió márpedig ilyen. Sokan alszanak el tévé mellett, de ha nem akarsz a tévé fényére és hangjára felébredni hajnalban, és még pihentető, nyugodt alvásra is lenne szükséged, akkor mellőzd. Csend és sötétség legyen a szobában, ahol alszol. Még a digitális kijelzők is befolyásolhatják alvásodat. Sötétellj le a szobában, hogy a pirkadat se ébresszen fel, ha még aludhatnál.

Amikor tényleg kimerültek vagyunk, akkor talán pillanatok alatt képesek vagyunk elaludni, ám, ha egyre idegesítőbb a helyzet, mert a fáradtság és kimerültség ellenére sem megy az elalvás, akkor figyelj oda légzésedre. Relaxálj, igyekezz tudatodat lecsendesíteni, és ehhez a tudatos légzőgyakorlatok is hozzásegíthetnek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)