Jump to content

A túlerőltetett mozgás következménye az izomláz és annak megszüntetése

2018. 11. 07. 17:00

Az egészséges életmódról szóló információk sokasága érhet el hozzánk, pláne akkor, ha arról kutakodunk az interneten. Az egészségünk támogatásához szükséges megfelelő tápanyagok bevitel állandó társa a rendszeres mozgás.

A rendszeres mozgás fontosságát senki sem vitatja. Csodapirula ide, fogyasztópor oda, mozgás nélkül is lehetséges némi fogyást produkálni, de attól még a szervezetünk nem biztos, hogy egészségesebb lesz. A mozgással elsődleges célunk az, hogy változtassunk testünkön úgy, hogy lefaragunk a zsírtömegből, eltüntetjük a narancsbőrt. A külsőség természetesen fontos a legtöbbünk számára, akik pedig rendszeresen edzenek, valószínűleg azért is teszik, hogy tetszetősebbé tegyék magukat, ám a mozgás legfőbb indoka mégis az, hogy egészségesen tartsuk a testünket. A szakszerűen átmozgatott test egyes részeiben izomláz jelentkezhet. Az izomláz a barátunk, hiszen így érzékeljük azt, hogy hatékony volt a napi mozgás. Érezzük, hogy érdemes edzeni, mert izomzatunk fejlődik. Ám, ha az izomláz nem csak kicsit jelentkezik, hanem annyira túlterheltük izomzatunkat, hogy minden mozdulat fájdalmas, akkor legfőbb vágyunk, hogy azon némileg enyhíteni tudjunk.

Az izomláz jelenléte azt jelzi, hogy megerőltettük azokat az izmokat, amelyeket fájlalunk. Ilyenkor az izomzatban mikroszakadások keletkeznek, és hogy ezt a szervezet tudja orvosolni fehérjére van szüksége. Aktív mozgás után ezért érdemes megfelelő fehérje- és szénhidráttartalmú ételt elfogyasztani, mert ezáltal valósulhat az meg, hogy az izmok regenerálódjanak.

Eleve nagy hangsúlyt kell fektetni az elegendő napi folyadékfogyasztásra, de aktív mozgás mellett ez fokozottan igaz, hiszen a terheléssel vizet veszít a szervezet. Izomláz esetén még inkább szükség van a pótlásra. A folyadék ebben az esetben ásványvizet vagy csapvizet jelentsen, ez a legjobb. Citromlével dúsított víz, vagy cukor nélkül elkészített teával is pótolható a folyadék. Az rendben van, hogy edzés után többet iszunk, hiszen igényeljük is, csakhogy a szervezetünk másnap is pontosan ugyanígy sóvárog a folyadékért. Az izomsejtek ellensége az, ha nem hidratáljuk megfelelően.

A váltózuhany legalább olyan hatékony izomláz elleni eszköz lehet. A néhány másodpercenként váltott hideg és meleg vízsugár felpezsdíti a vérkeringést, különös tekintettel az izomláz érintett területén. Egy kellemes, lazító fürdő ugyancsak a barátunk lehet. Izomlazítás céljára már erre kifejlesztett termékek is a polcokon sorakoznak. A kád vízbe szórva nemcsak az izomzatunk lazulhat, hanem mi magunk is.

Mindenki élhetett már át komolyabb izomlázat és ilyenkor a fájós izomzat számára jóleső érzést nyújtott a masszírozás. Nos, valóban segítő és regeneráló hatást jelent az, ha edzés után átmasszírozzuk az izomcsoportokat. Másnap ugyanúgy érdemes időt szánni a masszírozásra. Szakember is segíthet ebben. Habár saját magunk is át tudjuk dörzsölni az érintett területet, de egy masszőr csodákat tud művelni, bízzuk magunkat rá.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)