Jump to content

Esti nasi büntetlenül? Megmarad álomnak

2018. 11. 20. 17:00

A világ, ahol most élünk megteremtette a túlsúlyos, ebből adódóan önértékelési, valamint egészségügyi problémával kínlódó embereket. Mára ez már tudatosult legtöbbünkben, ezért elkezdtünk figyelni magunkra.

Rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasztva kívánjuk magunkat a lehető legjobb formába hozni. Sokak esetében a fő cél az, hogy a mai magamutogatós jelenben minél csinosabbnak tűnjük mások szemében, és nem utolsó cél az sem, hogy önmagunkat is annak lássuk. Ennek érdekében táplálkozunk egészségesen, emiatt járunk el mozogni, és hat után már nem vagyunk hajlandóak semmit sem fogyasztani.

Vagy mégis? Még a diétában, fogyókúrában jártasak is beiktatnak maguknak egy-egy olyan napot, amikor szabad a nassolás. Az ember egyik vállán ott csücsül az a bizonyos angyalka, aki életben tartja bennünk a jót, a helyes utat. Ezzel párhuzamosan elkezdhet a másik vállunkon a kisördög is mocorogni, és villával megböködve nassolásra biztat, pedig tudjuk, hogy azzal a saját munkánk eredményét befolyásolhatjuk.

A diétába és a fogyókúrába a nassolás csak akkor fér bele, ha a finom falatot gyümölcs vagy zöldség, más egészséges finomság adja. A chips, a csoki nem tartozik ezek közé. Mi mégis hallgatunk a villájával böködő ördög csábításának. Eleve bűnbeesést jelent, ha hat után étkezünk, de még nagyobb bűnözést jelent az, ha este hat után nassolunk.

Táplálkozási szakemberek, orvosok, edzők is azt javasolják, hogy este már ne terheljük le a szervezetünket, pláne ne hizlaló finomságokkal, azonban legtöbbünk este tudja elengedni magát otthonában. Kényelmesen elhelyezkedhetünk az ágyban, a fotelban, és egy lebilincselő műsor láttán, vagy egy jó könyv olvasgatása közben szinte törvényszerű, hogy az agyunk azon is dolgozik, milyen jó lenne valami finomság. Tudjuk, hogy nem kellene, ettől függetlenül a mai napot még megengedjük magunknak, és fogadkozunk, hogy holnaptól semmi nasi. A másik oldalon állnak azok, akik azt mondják, hogy az esti táplálkozásnak igenis van előnye, mert az meggyorsítja az anyagcserénket. Ha hajlandóbb lennél te is ez utóbbi felé hajlani, akkor ne álltasd magad.

A szervezetünk belső órája napközben azon dolgozik, hogy éberen tartson, energiákat szabadít fel, estére azonban a pihenés a legfőbb cél. Ha este tömjük tele a hasunkat, az a belső óra ritmusát teljesen felborítja. A napközben bevitt falatokat az emésztőrendszerünk este emészti és bontja le. Amit azonban este viszünk be azt jelenti, hogy további működésre serkentük szervezetünket, holott akkor már pihennie kellene.

Vannak olyan napok, amikor egyszerűen nem tudunk elaludni az éhségtől. A túlpörgetett életvitelben eltolódhat a vacsora ideje, de ez nem azt jelenti, hogy éhesen kell aludni térni. Néhány falat lecsúszhat, mert éheztetni sem szabad magunkat. Az is lehet, hogy nem is éhesek vagyunk, csak valamilyen finomságra éhezik a testünk. Alkalmanként elcsábíthat a kisördög, de arra kell ügyelni, hogy az esti nassolás ne legyen mindennapos.

Akik azon a véleményen vannak, hogy az esti étkezés, nassolás serkenti az emésztést, azt nem hirdetik, hogy ez nemcsak a hízáshoz járulhat hozzá, hanem felborítja a szervezet hormonháztartását, anyagcseréjét.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)