Jump to content

Fitten és boldogan ősszel, télen is!

2018. 11. 24. 17:00

A téli időszak jóval kevesebb világos órával kecsegtet és az is előfordul, hogy akár hetekig nem látunk napfényt, ellenben sok esőt ad az ég. Ez kihat lelkünkre és a testünkre is.

Belehajszolhatjuk magunkat a sajnálkozásba, sirathatjuk a nyarat, a jó időt, de attól még nem kerülünk se jobb hangulatba, de nem is kerülünk közelebb a nyárhoz, napfényhez. Teljesen természetes, amit az időjárás most produkál. Sőt kaptunk a természettől olyan érékes, az átlagosnál sokkal melegebb és naposabb napokat októberben és novemberben, amikor kirándulhattunk, a szabadban lehettünk. Mára már a normális novemberi időjárásban van részünk, ami sok esővel, magas páratartalommal társul. Nem szeretem időjárás legtöbbünk életében, és ez akár a hangulatunkban is megnyilvánulhat.

Az ősz amúgy is a télre való felkészülés időszaka, de a decembert a legtöbbünk várja a karácsonyi ünnepek miatt. Ez sokakat életben és mozgásban tart, de ezen kívül találni kell még mást is, ami boldogságot és kellő energiát ad.

Mindig arra hivatkozunk, hogy a tél kevesebb lehetőséget ad a mozgásra, és arra, hogy a szabadban legyünk. Sokkal inkább arról van szó, hogy télen kevésbé szeretünk kint tartózkodni, de a lehetőség ugyanúgy adott. A réteges öltözködéssel mindent ki lehet védeni. Az edzőtermek mindenki előtt nyitva állnak azért, hogy mozogjunk. Sokkal inkább arra kellene rávenni magunkat, hogy éljünk is a lehetőséggel.

A mozgás mellett kulcsfontosságú szerepe van a helyes étkezésnek. Ahhoz, hogy a hangulatunkat ne rontsuk tovább, egészséges, vitaminokban gazdag étrend szükséges. A hideg időben eleve nagyobb igényünk van a meleg és a húslevesek, zöldséglevesek kiválóak erre. A friss, nyersen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök szintén a testi és lelki egyensúlyunkhoz szükségesek.

Azt elfogadjuk, hogy nem mindenki vágya az edzőteremben izzadás, azonban már azzal is sokat adunk a testünknek és lelkünknek, ha egy sétára rávesszük magunkat. Tegyük ezt együtt a családdal. A lényeg nemcsak a mozgáson van, hanem azon is, hogy a szabad levegőn tartózkodjunk. Ezek együttes hatása kiváló ellenszere lehet a téli levertségnek.

A legtöbbünket nem is a hideg boldogtalanít el, sokkal inkább a napfény hiánya az, ami kedvetlenné tesz. Ezt némileg ellensúlyozni lehet, hogy otthon és a munkahelyünkön is megfelelő világítást biztosítunk. A hangulatfény kimondottan ápolhatja a lelkünket, ezért otthonun ilyenkor már intenzív használatban lehetnek a mécsesek és gyertyák.

A teázás, a forralt borok és a forró csokik ideje köszöntött ránk, amelyek szó szerint felmelegítik a belsőnket. Fogyassz gyógyteákat, és akár gyógynövényes fürdőben is áztathatod magad.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)