Jump to content

Tévhitek az egészség álarca mögött

2018. 11. 29. 19:00

Szeretnénk egészségesek és ezzel párhuzamosan csinosak is lenni, ezért kezdünk bele diétákba, ezért iktatjuk be a mozgást az életünkbe. Tovább erősítjük ezek jótékony hatását az öltözködéssel, az ápolt külsővel.

Belekezdünk egy diétába, amelyet az interneten találtunk, és hírességek sora osztja azt a nézetet, hogy kiváló és hihetetlen eredményt lehet azáltal elérni. Később, szakemberek sora állítja, hogy az a diéta nemhogy nem jó, de egyenesen káros lehet az egészségünkre nézve. Így van ez nagyon sok mindennel. A kávéfogyasztásról talán naponta jelennek meg új cikkek, amelyek egyike annak előnyéről, a másik éppen káros hatásáról számol be. Számos ilyen dilemma elé állat az élet és megpróbálunk lavírozni, hogy a lehető legjobbat válasszuk magunknak. Aki a kávé illatának és ízének rajongója, az biztosan nem szívesen mondana le a reggeli és napközbeni fekete megivásáról. Kettőnél több csésze kávé pedig már nem biztos, hogy jót tesz, ezért sokan úgy igyekeznek kijátszani a koffeint, hogy tejeskávét isznak. Azt gondolják, hogy a tej hozzáadásával a koffeintartalom csökken. A kávé erős íze valóban mérséklődik azzal, ha tejjel lágyítjuk, ám az csak az ízére igaz, az erejére egyáltalán nem. Az erős fekete, az eszpresszó koffeintartalma éppen olyan mértékű lehet, mint a tejeskávéban, a cappuccinóban.

A fogyókúrázók nagy ellensége az édesség, pedig a legédesebb bűnbeesés egyike. A gyermekeinknek is azt tanítjuk meg, hogy csak azután ehetnek édességet, ha tápláló ételt is fogyasztottak. A reggelire elfogyasztott édesség tiltólistás mindenki számára, de a dietetikusok szerint inkább reggel nyúljunk édességhez, mint estefelé. Sőt, még ebédnél is érdemes elkerülni a túl édes ételeket.

Az egészséges életmódhoz manapság szervesen hozzátartozik az, hogy a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre cseréljük le, mert az egészséges. A fogyókúrázók úgy is tekintenek a fehér lisztből készült termékekre, mint ördögtől való készítmények, pedig a teljes kiőrlésű péksütemények, kenyerek ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a fehér lisztből készültek. Ami a teljes kiőrlésű készítmények mellett szól, az a magasabb rosttartalom, amely meggyorsíthatja az emésztést, az anyagcserét.

Ugyancsak nem célszerű burgonyából és tésztából álló ételeket fogyasztani fogyókúra alatt, gondolják ezt a legtöbben. A durumlisztből készült tészta annyiból jobb választás, hogy több rostot tartalmaz, ami megkönnyíti és meggyorsítja az emésztést. A burgonya értékes ásványi anyagokat tartalmaz, és jóval kevesebb kalóriát tartalmaz akkor, ha főttként fogyasztjuk sült helyett.

A cukor és a zsír teljes elhagyását szoktuk beiktatni, ha meg akarunk a fölös kilóktól szabadulni. Az ízesítéshez, a sütéshez, főzéshez szükséges valamit használni, ezért pálmaolajra válthatjuk a zsírt, nádcukorra a fehér cukrot. Rosszakat olvashatunk a pálmaolajról, mert az ún. rossz koleszterint megemeli. Valójában a jó minőségű pálmaolaj olyan savat is tartalmaz, amely ezt a hatást semlegesíti. Ez a pálmaolaj minőségétől függ. A nádcukor ugyan káliumot is tartalmaz, azonban ahhoz, hogy a napi adaghoz hozzájussunk, igencsak sokat kellene a nádcukorból is fogyasztani. A nádcukor is cukorból áll, méghozzá 97%-a az, úgyhogy ezzel is óvatosan.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)