Jump to content

Levertség és fáradtság, csak a sötét és a hideg lehet az oka?

2018. 11. 30. 17:00

Természetes jelenség, hogy az őszi és a téli időjárás hidegebb, nyirkosabb. Kénytelenek vagyunk elfogadni, mert ha nem így teszünk, akkor is ez van. Beletörődünk, hogy sötét, hideg időszak vár ránk az elkövetkezőkben.

A csapadék bármilyen formája, a köd, a dér, a hideg, a lekopaszodott természet eleve szürkébbé teszi a környezetünket és ez kihat a lelkivilágunkra is. Csak tetézi a borongós hangulatunkat az, hogy korán besötétedik. Ebben az időszakban többen érzik magunkat levertnek, kedvetlennek. Megfordulhat a gondolatunkban egyre sűrűbben az, hogy szeretnénk medvévé válni, és téli álmot aludni. Ráfoghatjuk, hogy mindenért az időjárás és a sötét a felelős, de talán másban is lehet az okot keresni.

Tény, hogy a napfény hiányát megszenvedjük, és nemcsak a hangulatunkban, hanem amiatt is, hogy nem jutunk D-vitaminhoz, de az indokolatlan levertség mögött más lehet. Hormonális változás is okozhat levertséget, változékony hangulatot és hölgyek esetében még menstruációs problémákat is. Rendetlenkedhet a pajzsmirigy is, alulműködés esetén a fentiekhez hasonló tüneteket érezhetünk.

A kóros levertséget az úgynevezett Cushing-szindróma is okozhatja, amely leginkább a 20-40 év közötti felnőtteket érintheti. Sőt, ez a betegség sokkal jellemzőbb a nőkre, mint a férfiakra. A mellékvesekéreg által termelt kortizol nevű hormon szintje stressz hatására ugyanúgy megemelkedik, mint az adrenaliné. Ahhoz, hogy a szervezett elviselje ezt a megterhelést több glükózt termel. Ez alapesetben így működik, csakhogy ha ez az állapot tartósabban fennáll, vagyis a mellékvesekéreg túlságosan beindul kortizolteremlésben, akkor jelentkezik a Cushing-szindróma. Az ebben az állapotban lévőkre  (főként nőkre) jellemzőbb a hasi elhízás, a túlsúly. A Cushing-szindróma tünetegyütteséhez hozzátartozhat a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérnyomás, a kedvetlenség, fáradékonyság, depresszió és a libidó hiánya is.

Ha valaki állandó fáradékonyságot érez magán, és ennek utána szeretne járni, akkor egy laboratóriumi vizsgálattal kideríthető, hogy mi okozhatja a kellemetlen tüneteket. Lehet hogy igazolódni fog a Cushing-szindróma. Ezt további vizsgálatok követhetik annak érdekében, hogy más, komolyabb betegség meglétét kizárhassák.

Javasolni szokták az életmódváltást, és sokaknál az egészséges táplálkozás, a mozgás, a személyre szabott gyógyszeres kezelés megoldása lehet a problémáknak. Kisebb százalékban akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

A legtöbb, amit magunkkal tehetünk, hogy odafigyelünk az egészséges életmódra, mert nemcsak a Cushing-szindrómát lehet leküzdeni, hanem más, az elhízással és egészségtelen életmóddal járó betegségeket is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)