Jump to content

Frontok jönnek, frontok mennek - tippek frontra érzékenyeknek

2018. 12. 04. 19:00

A betegség nem kopogtat, hanem beront az életünkben. Olykor nem is jár fájdalommal. Máskor pedig a fájdalom ellenére sem vagyunk betegek.

Erős fejfájás, rossz közérzet a még rosszabb hangulat miatt, és mindezért az időjárás okolható. Az időjárás-előrejelzésből talán értesültünk arról, hogy fronthatás várható a napokban. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az arra érzékenyek a frontok idején elővigyázatosabbak legyenek. Frontok jöhetnek és mehetnek, van, akit ez egyáltalán nem befolyásol mindennapjaiban. Egyesek érzékenyebben reagálnak a hidegfrontra, míg másokat a meleg gyötör meg. Az emberek egy részére valamilyen hatással van a frontok érkezése, távozása, és általában nem a legelőnyösebben mutatkozik meg. A szakemberek szerint minden második embert érint az időjárás-változás.

Habár a modern technikának köszönhetően nagyon pontosan meg tudják jósolni számunkra azt, hogy milyen időjárás várható az elkövetkező napokban, és arra is fel tudják hívni a meteorológusok a figyelmet, hogy front közeledik, de sokan vannak úgy, hogy ez az, ami felett az ember nem tud uralkodni. Az időjárás alakulására nincs ráhatásunk. Elfogadjuk, hogy frontok jönnek-mennek, és viseljük, ami azzal jár. Kellemetlen tüneteivel vagy együtt élünk, vagy megpróbáljuk kezelni azt gyógyszerrel, alvással, más módszerrel a tüneteit.

Az időjárás egyéni szabályozása valóban nem lehetséges, de ha tudjuk, hogy melyik frontra vagyunk érzékenyek, és az közeledik, néhány óvintézkedést alkalmazni tudunk.

A megfigyelések szerint a hölgyeket általában a hidegfront kínozza meg, míg a férfiakra a melegfront van rosszabb hatással. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a tüneteket?

A hidegfront akkor alakul ki, ha az uralkodó meleg levegő helyett az örvénylő hideg veszi át az uralmat, és ez legtöbbször heves megnyilvánulással jár. Zárporok, zivatarok, szélvihar kíséretében tör be a térségbe, ezzel okozva az arra érzékenyeknek panaszokat. Ez lehet allergiás tünet, asztma, szédülés és görcsök a gyomorban, az epében, a vesében. Jelentkezhet fáradtság, álmosság érzése, leeshet a vérnyomás és a pulzus is, valamint a migrén kínozhat. A szívbetegekre és a várandós nőkre is hatással lehet a hidegfront.

Melegfront esetén a hideg helyett a melegebb levegő érkezik. Minden hevesség helyett csendes eső kísérheti, és a reflexek is lelassulnak, fáradtnak, álmosnak érzi magát az ember. A reakcióidő is megnő, emelkedhet a pulzus és a vérnyomás.

Kettős front esetén mind a hideg, mind pedig a melegfrontra jellemző hatások érvényesülnek, de egyáltalán nem jelenti azt, hogy a negatív tünetek jelentkeznek az egyik vagy másik frontra érzékenyek esetében.

A hidegfrontra érzékenyek azzal segíthetnek magukon, hogy D-, E- és B1-vitaminban gazdag ételek (tojás, hal) fogyasztása mellett a fokozott folyadékfogyasztásra nagyon odafigelnek. A melegfrontra érzékenyek fogyasszanak minél több tejterméket, paradicsomot, karfiolt, karalábét, burgonyát, halat, magvakat, halat, kivit, amiben magasabb a C-, K-, P-, és B2-vitamin.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)