Jump to content

A közepes intenzitás eredményesebb

2018. 12. 13. 17:00

A mozgást érdemes lenne beiktatni az életünkbe, ezért sokan döntenek az ingyenes, bármikor kivitelezhető kocogás mellett.

Téli időszakban sem kell lemondani a futásról. Természetesen megfelelő öltözet mellet érdemes belefogni, de főleg akarat kell ehhez. Aki azonban elszántan dolgozik azért, hogy a fogyást eredményesen elősegítse, ráadásul azért is fut, mert az számára örömteli mozgásforma, akkor biztosan érezte már azt is, hogy feszültebb napon milyen jó érzés kifutnia magából a belül tomboló feszültséget.

A legtöbben azzal a szándékkal kezdenek futni, hogy a testüket edzésben tartsák, súlyvesztést eredményezzen. Azt gondoljuk, hogy minél gyorsabban futunk, annál látványosabb lesz a zsírégetés.

Az ember nyugalmi állapotában is zsírt éget, ám ha elkezdünk futni, azzal nemcsak több energiára van szükségünk, hanem több oxigénre is. A szervezetünk tehát elkezd alkalmazkodni a fokozott állapothoz, így a pulzus megemelkedik, és még több energiát használ fel. Abból a zsírból használja fel a legtöbbet, amit a testünk elraktározott. Ha a szervezetünket egy szinten tartjuk mozgás közben, akkor a zsírégetés valóban hatékony, ám ahogy egyre inkább belelendülünk a futásba, egyre több energiát fektetünk bele, már nem csak a zsírt fogja égetni a testünk, hanem a szénhidrátot is. A nagyobb intenzitással nem azt eredményezzük, hogy a lerakódott zsírréteget is hatékonyabban bontjuk, hanem az ellenkezőjét. Egy idő után, ha a futás tempóját tovább növeljük, akkor a zsírbontás teljesen leáll, a szénhidrátok bontása mellett tejsav kezd képződni.

Mindez azt jelenti, hogy ugyan olykor jót tesz, ha kileheljük a tüdőnket futás közben, hiszen a feszültségtől így megszabadulhatunk, azonban a hatékony fogyáshoz sokkal eredményesebb útként választható a kisebb intenzitású futás. Vagyis a mozgás és az idő arányát érdemes szem előtt tartani. A hosszan tartó alacsony vagy közepes intenzitású mozgás sokkal látványosabb eredményt ad.

Nemcsak a futás mutathatja meg jótékony hatását, hanem az úszás és a kerékpározás is. Ez esetekben sem kell kihajtani magunkat. Ne arra koncentráljuk, hogy minél rövidebb idő alatt, minél inkább kihajtsuk magunkat, hanem válasszuk a közepes fokozatot hosszabb időn keresztül és a mozgás is örömet okozzon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pexels.com)