Jump to content

Nincs kifogás, néhány másodperc időd csak van magadra

2019. 04. 08. 19:00

Panaszkodunk a kilóinkra, de nehéz a pluszoktól megszabadulni akkor, ha nem vesszük rá magunkat az egészséges táplálkozásra és mozgásra. A csodaszereket felejtsük el. A csoda ugyanis bennünk lakozik, az akaratunkban.

Igen, tudjuk, hogy rohanás van, nincs idő semmire, hiszen ebben van mindenki, ám az is biztos, hogy amire szakítani szeretnénk, arra mégiscsak van. Ám sokan nehezen veszik arra rá magukat, hogy elkezdjenek kocogni, és az edzőtermi edzés is sokaktól távol áll, ám az mégiscsak arra hivatott hely, hogy megfelelő felszerelésekkel és  személyzettel a fogyni, alakot formálni vágyóknak segítsenek.

Ez azonban költségeket von maga után, és éppen ez riaszthat el. Ekkor támad a fejünkben az isteni gondolat, hogy majd otthon edzünk. Az elgondolás ugyan jó, de nagyon kevesek tudják önuralmukat olyan szinten tartani, hogy az otthoni mozgással mutatós eredményeket érjenek el. Az ember ugyanis hajlamos annyira megdolgoztatni magát, ami még nem fáj, nem kellemetlen. Ez pedig nem jár fejlődéssel.

Talán a plank lesz a megoldás. többek számára ismerős lehet a szó és talán a gyakorlat is. A plank egy olyan edzési lehetőség, amely során a saját testsúlyunkkal edzünk, azt használjuk ki. A legnagyobb előnye, hogy egy polifoamon kívül semmi másra sincs szükség, otthon is végezhető mozgás. Ez a nem túl látványos mozgásforma olyan, mintha fekvőtámaszt végeznénk, csakhogy plank esetében az alkarunkon támaszkodunk meg. Nincs is más dolgunk, mint ezt a pozíciót megtartani, a hasat behúzni, a fenékizmot megfeszíteni, a törzsünket egyenesen tartani és így kitartani ezt a mozdulatot. Eleinte akár néhány másodperc megtartása is nehézséget okozhat. Folyamatosan lehet emelni az időmennyiséget, így ez az látszólag semmilyen mozgással nem járó fekvőtámasz póz hat a hasizomzatra, méghozzá az egyenes és a ferde hasizom is dolgozik eközben. Erősödik a váll izomzata, a farizom feszítésével a popsit is edzésben tarthatjuk edződnek a combok, a vádli. A plank kedvezően hat a testtartásunkra is.

A plankot többféleképp lehet végezni, ugyanis nem feltétlenül muszáj az alkaron támaszkodni, nyújtott karral ugyanúgy hatásos, mint ahogy az alkartámasztásos változattal együtt a térdeket is leereszthetjük. A hagyományos plankból kiindulva át lehet fordulni egyik oldalunkra, ugyanúgy alkartámasztásban maradva, így amelyik kezünk szabaddá válik, azzal a mennyezet felé nyújtózhatunk. Az egyensúly megtartásában is segítő feladat. Sőt, kevesen gondolnak arra, hogy a plankot fordítva is meg lehet valósítani, amikor a hátunk néz a talaj felé a hasunk pedig a mennyezet felé, de ugyanúgy az alkarunkon támaszkodva tartjuk saját testsúlyunkat.

Nem szabad megijedni, ha eleinte néhány másodperc múlva azt érezzük, hogy minden izmunk le akar a helyéről szakadni, azonban a néhány percet igénybevevő gyakorlat olyan hatékony lehet, hogy megéri belefektetni az energiát. Nincs kibúvó, ha változtatni szeretnénk alakunkon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=Z90xpWvuUPs)