Jump to content

Evéssel a stressz ellen

2019. 04. 09. 19:00

Annyira része az életünknek a stressz, hogy azt elkerülni szinte nem is tudjuk, és egyszerre akár több irányból is érhet minket. A stressz elengedéséhez, a belső nyugalom visszaállítására kell kitalálnunk valamit.

A stressz leküzdésének egyik módja a rendszeres sportolás lehet, amely a lelki és fizikai épülésben is segítséget jelenthet. A felgyülemlett feszültség levezetésében a jóga, mint mozgásforma, a meditációs gyakorlatok is jó hatással lehetnek, és az is hasznos, ha találunk magunk számára egy olyan hobbit, amelyben el tudunk úgy veszni, hogy arra az időre elengedjük a káros behatásokat, elfelejtjük a hétköznapi gondjainkat.

A stressz feldolgozása és elengedése érdekében oda kell figyelnünk a mennyiségben is minőségben is segítő alvásra. A stressz jobb kezelése érdekében azonban úgy is fel lehet venni a küzdelmet, ha odafigyelünk az étkezésünkre is. Sokan látják a megoldást abban, hogy egy feszültséggel teli napon édességgel ajándékkozák meg szervezetüket. Ezzel azonban azt érik el, hogy ugyan a vágyukat kissé kielégítik az édes ízek, a vércukorszintet hirtelen megemeli az édesség, de nagyon gyorsan vissza is esik. Nos, ez az ingadozás egyáltalán nem tesz jót a szervezetünknek és a hangulatunknak sem.

A legfontosabb az lenne, hogy egészséges és laktató reggelivel fogjunk bele a napunkba, azonban ezt a lépést nagyon sokan kihagyják. A napi többszöri és apróbb mennyiségű ételfogyasztás lenne a javasolt. Tíz óra környékén már megéhezhetünk, ami jogos is, de ahelyett, hogy ezt az érzést csokival igyekeznénk tompítani, igyunk egy nagy pohár vizet és vegyünk magunkhoz valamilyen tisztított és pucolt zöldséget vagy gyümölcsöt. A szomjúság és az éhség érzete is szorongást, feszültséget válthat ki az emberben, ezért néhány mozdulattal és kis odafigyeléssel oldható.

Már reggel legyünk tudatosak, és a napközben elfogyasztandó zöldségeket, gyümölcsöket tisztított és felszelt állapotában készítsük oda, így a munkahelyen vagy az iskolába már csak csipegetni kell, de egy almát, banánt minden előkészület nélkül is el tudunk fogyasztani. Éhség esetén, de még az ebéd előtt nem rossz, ha antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsből, magvakból álló falatokat veszünk magunkhoz. A vitaminokon túl enyhítik a szorongást a szervezetben.

Agyunk karbantartása érdekében sokszor töltjük magunkba az erős kávét. A napi egy-két kávé ivása még nincs is az egészség ellenére, de a szorongásra nem gyógyír. Helyette azonban fogyaszthatunk olyan teákat, amelyek jó hatással lehetnek az energiánk szinten tartására, valamint a hangulatunkra is, így egy kellemes kamilla vagy citromfű tea kellemes illata eláraszthatja a munkahelyünk levegőjét is, de lenyugtathatja a feszült idegeket is.

A magasabb cintartalmú ételek, úgymint a hal, a tojás fogyasztása is hozzásegíthet ahhoz, hogy a stresszt jobban tudjuk kezelni, de a C-vitaminban gazdag élelem is ehhez segíthet hozzá.

Sőt, a csoki sem ellenség akkor, ha az étcsokoládéban fejeződik ki, ugyanis az étcsoki fokozza az agy vérellátottságát, lecsökkenti a vérnyomást, így minimalizálja a belső szorongást is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)