Jump to content

Érvek a reggeli mozgás mellett

2019. 05. 24. 19:00

Nyújtsa a kezét a magasba az, aki szeret korán kelni. Jól látom, hogy csak nagyon kevés kéz emelkedett fel? Nyújtsa a kezét az fel, aki szeret korán kelni és edzeni.

A koránkelés hétköznapjainkhoz tartozhat, ha olyan a munkarendünk, de ha nem kell három műszakba járni, akkor is kelhetünk azért korán, hogy a háztartásunkban is rendet tartva tudjunk munkába menni. A többgyermekes családokra ez fokozottan igaz lehet, hiszen minden gyerkőcöt segíteni kell abban, hogy tápláló és egészséges reggelivel kezdjék a napot, és ugyebár az a reggeli magától nem készítődik el.

De tud-e valaki még ennél is korábban kelni a reggeli rutin előtt, hogy egy edzést is beiktasson? Sokak számára ez a reggelekkel nem összeegyeztethető, hiszen így is rohanást és pontos logisztikát igényel, pedig sokkal inkább tudatos tervezést igényel. A reggeli edzés beiktatása az életmódváltáshoz tartozik. Amennyiben az edzés – legyen az akár futás – nem tartozott a napunk kezdetéhez -, úgy helyet kell neki csinálni. Habár úgy tűnik, hogy egy pörgős reggelbe semmilyen más plusz tevékenységet nem lehet beiktatni, valójában ez csakis tőlünk függ. A dolgunk annyi, hogy már előző este készüljünk a másnapra, és az otthoni teendőinket és ennek megfelelően igazítsuk. A reggeli ébredést időzítsük korábbra, már legyen előkészítve a sportfelszerelés és kezdődhet. A futás azért megfelelő mozgásforma amellett, hogy ingyenes, mert a még alvó család észre sem veszi, ha csendben lelép otthonról az egyik, már aktív családtag. Sok futó tudja elmondani azt, hogy a hajnali természet milyen csodás. Nemcsak a növények, állatok látványa járul hozzá a kellemes érzéshez, valamint a mozgás öröme, hanem a hajnalból kibontakozó település, környezet látványa és hangulata is. Nemcsak fizikailag, de lelkileg is feltölt.

A mozgás után nem kell úgy hazaérkeznünk, hogy utána elhagyjuk a fejünket a reggeli készülődésben. Ha jól tervezünk be mindent, akkor addigra fejezzük be a sportolást, amikor eredetileg ébredtünk volna. Folytathatjuk a napot a kávé főzésével, a reggeli készítésével, és ébreszthetjük a családot is. Meglátjátok, hogy mennyivel gördülékenyebben fog menni a nap. Kellemesen fáradtnak érezhetjük magunkat, mégis tele erővel. Az edzés mellé oda kell figyelni az egészséges és könnyű reggelire, a folyadékpótlásra.

Ha minden jól megy, akkor az egész napunkat pozitívan befolyásolja a reggeli mozgás, és a hatékony reggelt egy hatékony nap követhet.

Egy fárasztó munkanap után jól fog esni, ha végre ágyba kerülhetünk, de a mozgással indított napok után sokkal jobb éjszakákra is számíthatunk. Ha a sportolást munka utánra időzítjük be, akkor fizikailag elfáradunk ugyan, de felspannolt állapotba kerülhetünk, így az éjszakai alvásunkat veszélyeztethetjük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)