Jump to content

Lelkiismeret-furdalás helyett

2019. 12. 04. 19:00

Ünnepek közelednek. Mindenfelől támadnak a finomságok. Nem elég, hogy már a boltok is ontják a Mikulás csomagba való édességeket, már a szaloncukrok is ránk várnak.

Egyre több helyről hallhatjuk már, hogy ki és mit tervez kirakni majd az ünnepi asztalra. Már a gondolattól is éhesek leszünk, sőt, talán már hízunk is. Januárra pedig méltán érezhetünk bűntudatot, ha nem tudtuk a szánkat és a gyomrunkat tartani.

A december a karácsonyra hangolódás ideje. Az otthon dekorálásával (is) felkészítjük lelkünket az ünnepekre, az ünnepi menü megtervezése, az ajándékok beszerzése és csomagolása pedig izgalmas. A december azonban téli hónap is, amikor egyre kevesebb kedvünk támadhat szabadtéri programokhoz a hidegben. Várjuk a hóesést, mert az talán még a felnőttek számára is szemet gyönyörködtető és örömteli, nemcsak a gyerekeknek.

A karácsonyi ünnepek ideje alatt nagyon nehéz kordában tartani étvágyunkat, hiszen vendégek érkeznek, vendégségbe várnak minket. Az ételek és italok fogyasztása köré csoportosulnak a családi és baráti összejövetelek. Az ez idő alatt felszedett kilókra azonban nem vágyunk egyáltalán.

A karácsonyra hangolódás azonban történhet lelkileg és fizikailag is. Egyáltalán nem késő és nem is hiábavaló, ha diétába kezdünk. Az egészségünk érdekében is jó ötlet, azonban még a hiúságunknak és az önértékelésünknek is jót tehetünk ezzel.

Nem kell drasztikus megvonásra gondolni. Elegendő, ha a szénhidrátokat lecsökkentjük és ugyanez a teendő a cukorfogyasztással is. Helyette inkább több fehérjét vigyünk be a szervezetbe tojás, hal, joghurt, sovány húsok fogyasztásával.

A gyümölcs és a zöldség fogyasztása nemcsak megengedett, de egyenesen javasolt, hiszen ebben az időszakban pótolni szükséges a vitaminkészletet. A rosttartalom az egészséges bélműködés, emésztés érdekében javasolt. A hüvelyesekkel azonban óvatosabban bánjuk, de természetesen fogyasztható, csak mértékkel.

A folyadékpótlás nemcsak nyáron fontos, hanem télen is. Ebben az időszakban azonban sokan elfelejtkeznek az ivásról, főleg a hideg víz fogyasztásáról. hazánkban éppen emiatt növekszik meg a teafogyasztás. Jobban is esik a meleg ital a hidegben.

No és persze a mozgás az, amivel támogathatjuk a diétánkat. Bármilyen mozgásformával ugyanis fel lehet gyorsítani a fogyást, ráadásul még mentálisan is erősít a sport.

Rövid az idő már karácsonyig, de a villámdiétával és mozgással olyan formába hozhatjuk magunkat, hogy talán az ünnepi dömping sem fog ki rajtunk. Ez a rövidke időszak pedig talán még ahhoz is kedvet csinál, hogy az ünnepek után, az új esztendőben is megtartsuk ezt a tendenciát.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)