Jump to content

Ne hagyd magad! Lendülj túl saját félelmeiden!

2020. 03. 12. 19:00

Elkapott a tavasz érzés? Nem csoda, hiszen március közepén járunk, emellett pedig egyre hosszabbak a nappalok, enyhébb az idő is. A napsütésről nem is beszélve.

A tavasz meghozza az életkedvet, mert sűrítve van a levegő virágillattal, madárcsicsergéssel. Ezek a természeti változások beindítják az ember kedvét arra, hogy a szabadban tartózkodjon, akár több mozgásra késztesse. A több mozgáshoz azonban jobb kondíció szükséges és az, hogy ne érezzük lábainkat, testünket nehéznek. A tavasz arra is kiváló, hogy felismerjük azt, hogy felszedtünk plusz kilót, valamint, hogy szembe szálljunk a problémával.

A tavasz, a napfény hatására olyan hormonok termelődnek a szervezetünkben, amelyek életörömöt, a boldogság érzését és a tenni akarást serkentik az emberben. A testmozgás iránti vágy erősödése mellett oda kell figyelni a tudatos étkezésre, hogy azzal is segítsük magunkat. A könnyű, de tápláló ételek felpörgetik az anyagcserét, könnyebbnek érezzük magunkat, és a mozgást is így éljük meg.

Egy egészen más életvitelt képviselve nem azonnal és minden átmenet nélkül kell mozgásba és tudatosabb étkezésbe belekezdeni. Lesznek napok, amikor a jó idő ellenére és a változtatott életmód ellenére is úgy érezzük, nem akarunk sportolni. Sokszor azonban csak elindulni, elkezdeni nehéz. A kihagyás könnyen lehet, hogy nemcsak egyszeri alkalommá válhat, hanem lényegében az új életmód feldását is jelenti. Aztán persze lehet siránkozni a felszedett plusz kilókra. Eddig nem szabadna visszakanyarodni, ha nagy elánnal belekezdünk valami jóba. A motiváció megtartása érdekében koncentrálni kell arra, hogy a mozgással mit szeretnénk elérni. Fogyást? A petyhüdt izmok feszessé tételét? A narancsbőr eltüntetését, csökkentését? A jobb közérzetet? A fittséget? Az egészséget? Emlékezz vissza arra a pillanatra, amikor eldőlt benned, hogy mozogni kezdesz. Miért érezted így? Nem szerettél a saját bőrödben lenni? Nehéznek és fáradtnak érezted magad? Utáltad a tükörképedet? Nem jöttek fel rád a ruháid? Mindenképp mély nyomot hagyhatott benned, ezért döntöttél az egészséges életmód mellett. Hát akkor nézz előre, és lépj túl a lustaságon. Állíts össze magadnak olyan zenéket, amelyek erőt adnak bármilyen mozgásforma közben. A kedvenc zenéid felpörgethetnek, motiválhatnak.

Az egészséges életmód sem azt jelenti, hogy átesünk a ló túlsó oldalára, és minden csak a mozgásról szól. Pihenni kell, sőt olykor a bűnözés is belefér egy-egy finom sütemény, édesség elfogyasztásával, de a mozgásnak sem kell mindig azt a fajtát jelentenie, ami teljesen kicsavar. Egy séta a családdal, a kutyákkal, egy kirándulás a hegyekben feltölthet, megmozgathat. Az aktív pihenésben az a jó, hogy a család, a barátok is résztvevői lehetnek, így a mozgás mellett közös élmény, program és feltöltődést jelenthet, amely nemcsak a testnek jó, de a lélek számára is szükséges.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)