Jump to content

Hatékony, eszközt nem igénylő gyakorlatok

2020. 05. 25. 19:00

Ha még a korlátozások idején is eljárhattunk dolgozni, akkor is a hétvégéinket otthon kellett töltenünk a vírus elleni védekezés miatt. A sportolásról ez időben sem kellett lemondanunk.

Nem járhattunk el edzőterembe a megszorítások idején, de mindenkinek joga és lehetősége volt az otthoni mozgásra. A jól felszerelt edzőtermekben minden adott ahhoz, hogy az egyes izomcsoportokat megdolgoztassunk, de amikor erre nem volt lehetőségünk, akkor sem kellett az edzésnek megállnia. Az edzőtermek valóban rendszerességet adhatnak a mozgásnak, azonban az otthoni környezetben ugyanúgy lehetőség van az egész testünket megmozgatni.

Nemcsak pénzt spórolunk meg azzal, ha az edzőtermi sportolás helyett otthon végzünk gyakorlatokat, de időben is spórolhatunk. Ez sokak számára fontos tényező, azonban az otthon kivitelezett mozgásra lehet, nehezebben vesszük rá magunkat.

Néhány nagyon egyszerű feladatsorral azonban könnyen kordában tarthatjuk egészségünket és súlyunkat is, bár kétségtelen, hogy ez elhatározás és cselekvés kérdése.

Az izmok nem fejlődnek maguktól, azért dolgozni szükséges. Öltözz át kényelmes edzőruhába. Keress az otthonodban egy olyan helyet, ahol van területed ahhoz, hogy meg tudd csinálni a fekvőtámaszt, amely a felsőtest hatékony edzésmódja. Fekvőtámasz közben mindig figyelj arra, hogy a karjaid a testedhez közel legyenek. Nyújtsd ki, majd hajlítsd vissza a kezeidet. Elsőre lehet, hogy csak 2-3 gyakorlatot tudsz elvégezni, de idővel növelni lehet a számot és erősíteni az alkart, felkart.

A fekvőtámaszhoz hasonlatos a plank. A testtartás majdnem ugyanaz, azonban nemcsak a felsőtestre hat ki, hanem az egész testre. Míg a fekvőtámasznál kinyújtott karokon kell támaszkodni, és a behajlítás-kinyomás a feladat, addig a planknál az alkaron való támaszkodás. Az egész test izomzatát meg kell feszíteni. Az egyszerű feladat csak annak tűnik, de fél percet is nehéz kibírni első körben. Fokozatos lehet emelni a gyakorlat idejét.

A guggolás a legjobb és legegyszerűbb módja a combok és a popsi formázására. Rövid időn belül látványos változáson mehetünk keresztül, ha rendszeresen végezzük. Súlyzók használatával növelni lehet a guggolás hatékonyságát. Ügyelni kell a hát egyenes tartására, a térdek stabilan maradjanak, ne mozduljanak el se kifelé, se befelé. Guggolás közben feszítsük be a hasat és a popsit is. A terpesz nagyságával a más-más izomcsoportokat dolgoztathatjuk meg.

A guggolás mellett a kitörésekkel is kiválóan izmosítani, csinosítani lehet a fenéken és a combokon is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)