Jump to content

Álmatlanság: enni vagy nem enni?

2020. 08. 24. 19:00

Az evés fontos mozzanatai mindennapjainknak és az étkezések köré szerveződik az életünk, de nem mindegy, hogy mikor és mit fogyasztunk.

Bizonyára mindenki járt már úgy, hogy annyira belakmározott valamiből, mindezt ráadásul estefelé, hogy az éjszaka folyamán arra ébredt, hogy rosszul van. Attól foga a visszaalvás sem megy, de a közérzetével is küzd. Mint ahogy az is megtörténhetett már, hogy nem érezzük magunkat éhesnek estefelé, ezért nem is eszünk, de hajnalban arra ébredünk fel, hogy kopog az éhségtől a szemünk.

Szó szerint az éhség kínzó érzése ébreszt fel. Mindkét eset kellemetlen és talán nem túl gyakori. A vacsora elfogyasztását még este hat óra előtt érdemes elfogyasztani és lehetőleg könnyebb étel legyen az, hogy a gyomrot ne terhelje meg. Éhesen, semmi gyomortartalommal sem jó aludni, mert kihat az alvás minőségére.

Az amúgy is rosszul alvók számára az éjszaka nem várt része a napnak. A kialvatlanság, a forgolódás, az álmatlanul töltött órák kihatnak az egész napra. Ha pedig rendszeresen előfordul, akkor még rosszabb a helyzet. Aki rossz alvó, valószínűleg már mindent kipróbált annak érdekében, hogy könnyebben álom jöjjön a szemére. A zsíros és cukros ételek kerülése alapvetően ajánlott, de éjszakára kimondottan álomromboló lehet. Az ilyen nehéz ételek fogyasztása után romolhat az alvás minősége. Akinek alapból gondja van az alvással, nem teheti meg magával azt, hogy az étkezéssel rontja el. A rostban gazdag, este hat óra előtt elfogyasztott étel jobb álmot hozhat a szemünkre. Amerikai kutatók azt figyelték, meg, hogy az egészséges, rostban gazdag élelmiszert fogyasztott személyek 12 perccel korábban alszanak el, mint azok, akik nehéz és egészségtelen ételt fogyasztottak.

Ezt talán eddig is tudtuk, sőt akár tapasztalhattuk is. A kísérletben az volt a legmeglepőbb, hogy az akár egyszeri zsíros, cukros vacsora annyira hatással van az alvásra, hogy már aznap érezteti hatását. Ha ez az állapot pedig tartósabban áll fent, akkor pedig az egész testünk hormonális háztartása borulhat fel. Azaz az agy nem jelzi, hogy mikor elég a táplálék, így akkor is éhesnek érezzük magunkat, ha nem kellene ennünk. Az elhízás és a nem alvás természetesen nem egészséges hosszú távon, így emiatt is fontos ügyelni az étrendünkre.

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)