Jump to content

Az egészség évével hogy állsz?

2021. 05. 27. 19:00

A 2021-es év feléhez érünk lassacskán, de ha visszanézel az év kezdetére, akkor mit látsz? Csak szólunk, hogy 2021 az egészség éve.

Újévi fogadalom ide vagy oda, az egészséges életmód mindenkori vágyunk és célunk lehet, amelyet magunk és a családunk miatt is érdemes bevezetni, ha eddig nem úgy éltünk. A testünk a saját várunk, a védelmezőnk, a „lakhelyünk”. Ahogyan az otthonunkat is újítjuk, tisztán tartjuk, ahogyan a használati eszközeinkre is vigyázunk, karban tartjuk, úgy kell figyelnünk a testünkre, az egészségünkre.

 

Nézőpontváltás

Sokan gondolják azt, hogy a boldogság java a gazdagságból, a pénzből eredhet. Az tény, hogy szinte mindenhez szükség van pénzre, azonban a boldogság átértékelődik, ha betegség üti fel a fejét a saját vagy a családunk valamelyik tagja életében. Az az a pont, amikor rádöbbenünk, hogy az egészség az egyik legnagyobb kincsünk. Az is igaz, hogy nagyon sokan közülünk akkor kezd el foglalkozni a saját egészségével, ha az megbicsaklik. Sok betegség elkerülhető lenne azáltal, hogy a megelőzésre koncentrálunk.

Szűrések, vizsgálatok

Vegyük csak példaként a fogfájást. Még mindig nagyon sok ember csak akkor jár fogorvoshoz, ha úgy isten igazából megfájdul a foga. Az évenkénti fogorvosi vizsgálattal, ellenőrzéssel, valamint a rendszeres és helyes szájhigiéniával megelőzhető lenne a fogfájás. Nemcsak a fogakra kellene rendszeres figyelmet fordítani.

A szemünkre is megéri odafigyelni. Aki monitor előtt dolgozik, elképzelhető, hogy már védőszemüveget visel, azonban arra is gondolni kell, hogy tovább romolhat a szem, ezért évente érdemes szemvizsgálatot végeztetni.

A legtöbben nem sokat foglalkoznak az anyajegyeikkel, de előszeretettel süttetik magukat a napon vagy a szoláriumban. Az anyajegyek elrákosodása pedig se nem játék, se nem veszélytelen, ezért az éves vizsgálatok közé kell tartoznia.

Ugyanígy érdemes évente legalább egyszer vér és vizelet laborvizsgálatot csináltatni panaszok hiányában is, amelyből sok minden kiderülhet. Az eredmények között lehet, hogy lesz olyan érték, amelyre érdemes a későbbiekben odafigyelni és megelőzhetővé válik a komolyabb gond.

Nők esetében havonta érdemes a mell önvizsgálata, és évente legalább egy nőgyógyászati vizsgálat, rákszűrés. Férfiak esetében is javasolt az urológiai vizsgálat.

 

Önszeretet

Az egészség jegyében, 2021-ben (is) legyünk annyira igényesek magunkkal, szeressük önmagunkat, hogy odafigyelünk ételeinkre, a mozgásra. A megfelelő folyadékfogyasztás legyen teljesen természetes igényünk és szokásunk. Amint lehet, mellőzzük a technikai eszközök használatát és töltsünk minél több időt a szabadban. Szenteljünk figyelmet a családunkra, a barátainkra, szervezzünk közös programokat, élvezzük az együttléteket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)