Jump to content

Nemcsak nyári sport és ne csak az árral ússz!

2021. 07. 06. 19:00

A félelem egyik ösztönünk, amely egyáltalán nem hátrányos, hiszen meggondoltabb cselekvésre vagy menekülésre késztet.

A félelem bármitől kialakulhat. Az, aki nem tud úszni, ösztönszerűen fél a víztől és ezt sokan úgy oldják meg, hogy víz közelébe sem mennek. Ha mégis, akkor pedig olyan mélységű medencét, vizet választanak, ahol még biztonságban érzik magukat. Az úszógumi és mentőmellény gyerekek esetében még megoldás lehet, de felnőttek már kevésbé szívesen viselnek mellényt vagy lebegést segítő eszközt, mert azzal hiányosságukra hívják fel a figyelmet.

A nyár mit sem ér strandolás nélkül, de egyben óvatosságra is int. A fulladásveszély mellett természetesen a napégés, a hőguta is fenyeget. Ma már sok iskola szervez úszótanfolyamot gyerekek részére, és az oktatásba is beépített elem lehet, de a szülők önként is dönthetnek úgy, hogy számukra fontos gyermekük biztonságos léte a vízben. Az úszni tudás azonban nem jelenti azt, hogy a gyerekeket magukra lehet hagyni víz közelében. Ha a gyerekek tudnak úszni, a szülők is nagyobb biztonságban érezhetik a gyermekeket és magukat is. Ugyanakkor, ha a gyermekek mögött a biztos úszástudás, akkor is élvezhetik a vizet. A kicsi gyermekek számára kialakított babamedencék a pancsolásra szolgálnak, de a nagyobb gyerkőcök is ellehetnek a medencének azon részén, ahol biztonsággal leér a lábuk. Egy mély levegőt véve, a vízre háttal felfeküdni a lebegés kellemes érzését adja, és erre még az úszni nem tudó gyerekek is képesek.

A legfontosabb feladat az, hogy a gyerekekkel megszerettessük a vizet és ne féljenek. Minél fiatalabban kezdjük a gyerekekkel megismertetni a vizet és úszásra tanítani, annál biztosabbá válhatnak a vízben.

Az úszás igazán természetes és hatékony mozgásforma. Ráadásul, ha egyszer megtanuljuk, az a tudás örökre a miénk marad. Az úszás az a mozgás, amely szinte minden izmunkat megmozgat, jó hatással van az egész szervezetre, de biztonságot és önbizalmat is adhat és egyben még a lélekre is hatással lehet. Az a gyermek, akinek az úszás nemcsak nyári szórakozás a strandon, hanem azt, mint sportot is választotta, nemcsak a testére gyakorol hatást, hanem az agyára is. Az úszásnak köszönhetően még a tanulmányaira is kihat az, hogy ezt a vizes sportot választotta.

Általában a sportok, de az úszásra kimondottan igaz, hogy növeli az állóképességet, és ha egy gyermek tehetséges ebben a sportban, csapatba tartozik, akkor megtanulja, hogy milyen együttműködni, edzeni másokkal, jó társaságban lehet, és egészségtudatosabban gondolkodhat, mint más, hasonló korú gyerekek. Nem kell ahhoz élsportolónak lenni, vagy versenyszerűen sportolni, hogy sikerélményt nyújtson az úszás. Azon kívül, hogy elsajátítják a gyerekek a kezek és a lábak tempózását, még szabályokat kell elsajátítani és betartani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)