Jump to content

Túl sok a jóból?!

2021. 12. 05. 19:00

Mindenfelől hangoztatják, hogy az egészségünk megőrzésének csak egyik eleme az egészséges táplálkozás. Mellé szükséges biztosítani a mozgás lehetőségét is.

Bármennyire is szeretnénk a fogyást és az alakformálást időt és energiát igénylő sportolás, mozgás nélkül megvalósítani, az csak mértékkel valósítható meg. A fogyitabletták segíthetnek a súlycsökkentésben, de testedzés nélkül a kilók azonnal visszavándorolhatnak ránk. Kétségtelen, hogy a mozgás szükséges a testünk alakítása, a fogyás és az egészség visszanyerése, megtartása céljából. Azt is tudjuk, hogy mentális egészségünkhöz is hozzájárul, ugyanakkor túlzásokba is lehet esni.

Az arany középút betartása sok mindenben hatékony lehet. Gondoltad volna, hogy a sportolást is túlzásba lehet vinni?

 

Exorexia

A sportolás kórossá válása legtöbbször úgy indul, hogy az a fogyást, az egészséget szolgáló folyamat, amely beépül a mindennapokba. A tudatos és határozott személyek el szeretnék érni azt, amit kiűztek célul. Annyira komolyan veszik a táplálkozást és a mellé társuló mindennapi sportolást, hogy az egy idő után öngerjesztő folyamatba megy át. Nem is veszik észre, hol volt az a pont, amikor a mozgás már annyira a mindennapok részévé vált, hogy egy edzés kihagyása is totális kiborulás szélére sodorja a kórosan sportolókat.

Kétségtelenül jelenkori életünkre jellemző az ülő életmód és az azzal járó minden egészségügyi probléma. Emiatt is szükséges a rendszeres mozgást beiktatni életünkbe. A gond akkor kezdődik, ha az egyensúly megbomlik, és az egészség támogatásán túl menő sportolás már egyfajta teljesítménykényszerré minősül. Az edzés ugyanis akkor már kóros, ha nem az egészséget szolgáló, hanem csakis a sportban látja az ember az élete értelmét.

A testedzés természetesen fontos és jó, de csak egy egészséges mértékig. Amikor már a társasági élet vagy a munka is ennek rovására megy az az eorexiára utal.

Az edzés tehát jó, de csak egy mértékig. Ha már túlzásba esik valaki, akkor a sport átveszi az uralmat az ember élete felett. Ráadásul a sportolás túlzásba vételével még testképzavar is társul. Azaz a mozgás hatására jelentkező pozitív hatásokat sem úgy érzékeli az, aki exorexiában szenved. Nem elégedett a látvánnyal, amelyet magán tapasztal és csak még több mozgásra sarkallja. Ez pedig további bonyodalmakat és szorongást idézhet elő.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)