Jump to content

Szezonja van és érdemes is korcsolyázni, de miért?

2021. 12. 11. 19:00

Minden évszak tartogat szépséget és lehetőséget is arra, hogy megtaláljuk a megfelelő mozgásformát.

A tél magával hozza a hideget és már javában készülődhetünk az ünnepekre. A ráhangolódást nemcsak a karácsonyi dekoráció, a forralt bor, az ajándékok beszerzése jelenti, hanem az olyan lehetőség kihasználása, mint amelyet ez az időszak kínál. A korcsolyapályák már várják a mozogni, szórakozni kívánó vendégeket. Az egyéni kikapcsolódásra legalább olyan alkalmas terep ez, mint a családi programra. De nézzük, hogy a testünkre milyen hatást gyakorol a jégkori!

 

A tüdő szempontjából

Ha szabadpályás jégkorcsolyázást választjuk, akkor a friss, hideg levegő tisztítja a tüdőt. Ugyanakkor korcsolyázás esetében mind anaerob és aerob légzést alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy sprinteléskor és fékezéskor oxigénhiányban dolgozik a tüdő (aneorob), míg, ha lassan, egyenletes tempóban haladunk, akkor jobb a tüdő oxigénellátottsága (aerob). Ezek váltakozása pedig erősíti a tüdőt, fejleszti annak kapacitását.

Jó az ízületeknek

A jégen csúszni körbe-körbe nemcsak élvezetes, de kíméli az ízületet. Aki ilyen problémákkal küzd, a jégkorizás még neki is jó sportolási lehetőséget kínál. Persze nem érdemes bonyolult figurákat bevetni és próbálni, mert annál nagyobb a sérülések lehetősége.

Fogyásban is segítség

Élvezetes kalóriaégető módszer, amelyet érdemes kihasználni ebben az időszakban.

 

Egyensúlyban

Vékony pengeélen kell egyensúlyozni és haladni, figurázni. Elsőre talán nehéznek tűnik, de bele lehet jönni. Az összehangolt mozgás a végtagok összehangolását igényli és fejleszti a mozgáskoordinációt, egyensúlyt is. Emellett még hozzájárul a helyes testtartáshoz és az állóképesség növeléséhez is. Ha belejövünk, akkor nagyjából hasonló hatást érhetünk el, mint futással.

Aktív mozgás, réteges öltözködés

Kinti, jeges sportról van szó, így a réteges öltözködés elengedhetetlen. Mozgás során kimelegedhetünk, ezért egy- egy rétegtől megszabadulunk, de ha megállunk, akkor érdemes visszaöltözni, hogy a megfázást elkerüljük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)