Jump to content

Ha már sétálsz, tedd azt jól

2022. 10. 17. 19:00

A mozgás elengedhetetlen feltétele annak, hogy testünket és lelkünket is egészségesen tartsuk. Akár a séta is megoldás arra, hogy a napi mozgást életünk részévé tegyük.

A szomszédomban élő 96 éves Józsi bácsi naponta kétszer indul sétára a közelben. Számolja az utcákban lévő villanykarókat, az a mérce. Hitvallása az, hogy a hosszú életét a kemény munkának köszönheti (bányász volt) és még hozzátette, hogy a napi sétái is bizonyára hozzájárulnak ehhez.

Számomra a séta mozgásforma, az egészség karbantartója, emellett pedig a lelki megtisztulás egyik módja. A leghatékonyabb, ha csendes, természetes környezetben teszem. Nem véletlenül fektetek olyan nagy hangsúlyt arra, hogy a kisbabámmal is minél többet legyünk kint. Végre van okom a sétára. habár én az a fajta vagyok, aki egyedül is elindul sétálni. Mióta újból kisbabám van, még nagyobb szerepet kapott ez a mozgásforma. Nem véletlenül mondják azt, hogy az életmódváltást nem muszáj nagyon megterhelő sporttal kezdeni. Az intenzív és rendszeres séta legalább olyan jó lehet fizikálisan legalább annyira, mint mentálisan.

Csakhogy, szokásaink rabjai vagyunk és sok esetben ezt nem is tudjuk. Mindenkinek valamelyik keze erősebb, mert azt használja íráshoz és jellemzően minden tevékenységhez a domináns kezével segít. Vagyis a telefont abban a kezünkben tartjuk, de még a párunkkal kezét fogva is ugyanazon az oldalon, ugyanazt a kezet fogva megyünk. Ha válltáskánk van, akkor egy vállunkat terheljük és még lehetne sorolni.

Nos, ha a sétának az a lényege, hogy A-ból B-be eljussunk és szükség van néhány dologra (táska, telefon stb.), akkor vigyük magunkkal, de ha egészségügyi sétára indulunk a legjobb az, ha nincs nálunk semmi felesleges. Ez azért lényeges, mert így nem terheljük feleslegesen egyik vagy másik felünket. A legjobb, ha a kezeinket szabadon tudjuk lóbálni. Ezzel hatékonyabban megmozgathatjuk a testünket, de a testi és lelki egyensúlyunkra is hat.

A séta az ülő munkát végzők számára felér egy gyógymóddal. Azonban séta közben is érdemes figyelni a testtartásra. Még mielőtt belekezdenénk, nyújtózkodjunk a friss levegőn. Érezzük, ahogy nyúlik a gerincünk. Mozgás közben ne a lábunkra koncentráljunk, hanem előre nézzünk. Ha már nemcsak az a fontos, hogy kimozduljunk otthonról, hanem némi edzést is szeretnénk belevinni, akkor nemcsak a tempót növelhetjük, hanem a has-, fenék-, combizom megfeszítésével több legyet is lehet egy csapásra ütni. Figyeljünk a helyes légzésra.

A sétához érdemes kényelmes cipőt venni és ha az addig jó cipő hirtelen válik kényelmetlenné, akkor érdemes néhány pillantást vetni rá. Milyen a benne lévő betét? Meggyűrődött? És a talpa? Hol kopott meg? Amelyik részét jobban terheljük a talpunknak, ott annál nagyobb a kopás és ezt érezhetjük fájdalom formájában. Ha már tudjuk, hogy melyik részre nehezedik a súly, akkor próbáljunk meg utána máshogy járni, tudatosan odafigyelni a járásunkra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)