Jump to content

Többet ülnek, többet nyomkodnak és kevesebbet mozognak

2022. 11. 13. 19:00

Nem kell korban túl nagyot ugrani ahhoz, hogy a gyerekek között különbséget tehessünk. No, nem a fizikai megjelenésben kell a különbséget keresni, hanem a viselkedésben és a szokásokban.

Nincs abban semmi újdonság, hogy a világunk folyamatosan változik. A földi élet is ilyen változásokon ment és megy keresztül, de minden mással is így van ez. Az ember pedig gondolkodó, kreatív, alkotó lény, aki meri használni az eszét. Tudjuk, hogy a tudásunkat nem mindig jó dolgokra fordítjuk, de alapvetően a tudásvágy, az egyre modernebb és okosabb, a minket kiszolgáló, a munkánkat megkönnyítő eszközöket alkotunk. Mindezekkel azonban nemcsak könnyebbé válhat az életünk, de azt egészen más mederbe tudja terelni, mint ezek nélkül.

Csak gondoljunk abba bele, hogy a mai nagyszülő korba lépett felnőttek gyakran dorgálják meg unokáikat, hogy túl sokat nyomogatják az okos készülékeiket. Az ők idejükben bezzeg…! Tényleg máshogy volt akkor, amikor ők gyerekek voltak. Hol volt még akkor internet? Még a mobiltelefon is luxus volt. Nem csoda, ha egészen más jellegű gyermekkoruk volt. És nemcsak az okostelefon, internet tekintetében van ez így, hanem a háztartási gépek, a körülöttünk futkározó személygépkocsikra és még annyi mindenre igaz ez.

Ám volt idő, amikor az élet még keményebb lehetett, mert nem voltak jóformán háztartási eszközök sem, vagy csak nagyon kezdetleges. A munkafolyamatok elvégzése emberi erőt és kitartást követelt.

Mégsem mondanak badarságot a már korosabb felnőttek, amikor azt mondják a mai gyerekekre, hogy mennyivel másabbak. Már kutatások is irányultak arra nézve, hogy vajon miben különböznek a mai gyerekek. A Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói azt az eredményt kapták, hogy lassabbak a most cseperedők. Több tucat tudományos eredményt vizsgáltak át és ez 28 ország adatait érintette. Ez azt jelenti, hogy 25 millió fő értékeit vetették össze.

Nemcsak lassabbak, de kevesebbet is bírnak futni, mint akár a szüleik, nagyszüleik. Ez az egész világban létező jelenség. És még csak nem is a táv és a lassúság csökkent, de ennek egyértelmű következménye az is, hogy romlott a gyerkőcök erőnléte is. Ez pedig azt jelentheti, hogy ha ezt az életvitelt szokták meg, felnőttként is hajlamosabbak lehetnek az elhízásra, a betegségekre.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)