Jump to content

Szeretnél jót cselekedni, de nem tudod hogyan tedd? Adj vért!

2023. 09. 20. 19:00

Sokféleképp tudunk segíteni a rászorulóknak. Olykor az is segítség lehet, ha csak meghallgatunk valakit, máskor pedig ennél sokkal nagyobb tettekre van szükség, hogy valakit kihúzzunk a mélyből.

A gond sokféleképp jelentkezhet és máshogy reagálhatunk arra, valamint a megoldási kísérletek is egyéniek. Azonban van, hogy a probléma egyszerűen túlnő az emberen, esetleg a baj csőstül érkezik és egyszerűen lehetetlen önerőből megoldani azt.

A médiának köszönhetően sok nehézséggel küzdő személy története eljut a néphez, így megadják annak az esélyét, hogy tényleges segítség érkezzen valahol. A legjobb példa az SMA-s gyerekek sokmilliós gyógyszerének összeadása a civil személyek által.

Az egészség kétségtelenül nagy kincs. A közösségi médiában pedig talán már mindenki találkozott olyan felhívással, hogy valakinek vérre van szüksége, mert komoly műtétre vár. Ha jót szeretnél tenni, de anyagilag nem tudsz hozzájárulni valaki megsegítéséhez, akkor választhatod a véradást.

Ez a cselekedet az ország vérbankjának ellátását segíti. Azon kívül, hogy mindezért pénzt nem kapunk, vagyis tényleg önkéntes segítséget kínálunk, jó érzéssel tölthet el. Életeket menthetünk meg a saját vérünk felajánlásával. Az aprótűszúrásnyi kellemetlenséget felülírja annak tudata, hogy ezzel valakinek, valakiknek segíthetünk.

Azon túl, hogy másoknak segíthetünk, még segít fenntartani az egészséges vérkészleteket a közösségben. Az egyes vérkomponensek különböző egészségügyi problémák kezelésében nélkülözhetetlenek lehetnek.

Azonban még magunknak is jót tehetünk, főleg, ha a szervezetünk vas szintje magasabb. A véradással ugyanis bizonyos mennyiségű vastól megszabadulunk, így a szervezet vas túltelítettsége megszüntethető. Ugyanakkor a rendszeres véradás csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, mert segít fenntartani a vér viszkozitását és normalizálni a vérnyomást.

Általános szabály azonban, hogy csak jó egészségi állapotú személy adhat vért és véradás előtt az orvossal is szükséges konzultálni. A rendszeres véradóknak fontos saját egészségükre figyelniük, az egészségtudatos életmódot betartani és véradás után is ügyelni kell a folyadékpótlásra, pihenésre.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)