Jump to content

Hahó! Felébredtél? Remek, induljon hát a nap

2024. 02. 28. 19:00

Nyakunkon a tavasz és talán azonnal magával hozza a tavaszi fáradtságot is. Azt az állapotot, amikor az ágyból kikelni is kihívás, hát még tenni valamit.

Habár azt várnánk, hogy a napsütéssel és a jó idővel szárnyra kapunk, feltöltődünk energiával, bizony elsülhet másképp is. A jelenség neve: tavaszi fáradtság. Még ez is az lehet, amellyel meg kell küzdeni. Ebben az állapotban bizony jellemző lehet az aluszékonyság, a fáradtság, az ingerültség, a levertség. A legidegesítőbb hang a világon az ébresztőóra csörgése? Sajnos azonban nem tehetjük meg, hogy ágyban maradunk, ezért, ha hív a kötelesség, akkor inkább az álomkóron kell uralkodnunk.

Aki nem az a szerencsés (?) fajta, hogy a kelő nappal ébred és nyugtában ő is ágyba fekszik, az bizony éjszakába nyúlóan fent lehet. Ha még az alvás sem kielégítő, akkor az ébredés extra kegyetlen műveletnek tűnik. Ugyanakkor nem kell éjszakázni sem ahhoz, hogy hasonlóan érezzük magunkat. Igazából mindegy is, hogy az álmosság melyik változatból fakad, ébredni akkor is kell, irány a munka!

A gördülékenyebb ébredés érdekében nem árt egy kicsit tudatosan magunkra koncentrálni. Engedjük az ágy és az álom csábításának. Azaz, ha érezzük, hogy álmosak vagyunk, akkor ne üljünk be a tévé elé és tegyük le a kezünkből a telefont is. Szánjunk időt a pihentető és megfelelő idejű alvásra. Azt is fel kell ismernünk, hogy számunkra mennyi alvás az, amely teljeséggel kielégítő. Ennek ismeretében érdemes kialakítani alvási szokásainkat is.

Ha segíteni szeretnénk a pihentető alvásunkat, akkor még előző nap tenni lehet a másnapért. Ez azt jelenti, hogy amennyire csak lehet, készüljünk elő a másnapnak. Nemcsak a másnap viselt ruhák kikészítéséről van szó, hanem a feladatok megtervezését is magába foglalja. Ha ugyanis kész tervünk van a következő napra, akkor az agy is le tud csendesedni estére és hagyja a testet pihenni. Arról nem beszélve, hogy másnap ébredve már ott a kikészített ruha, amibe csak bele kell bújni és már azt is tudjuk, hogy milyen megoldandó feladattal fogjuk indítani a napot és mi várható a folytatásban.

Utálatos lehet az ébresztőóra éles és idegesítő hangjára kelni, de senki sem mondja, hogy ezen a hangon ne lehetne változtatni. A telefonon beállított ébresztő dallamok között bizonyára akadhat olyan, amely sokkal kellemesebb a fülnek és a léleknek is. Az ébredés után nem sokkal érdemes kikelni az ágyból és egy frissítő zuhanyt venni. Ezzel a felfissülést segítjük, valamint annak esélyét csökkentjük, hogy visszazuhanjunk az ágyba. A zuhanyt egy néhány perces torna is megelőzheti, természetesen minél messzebb az ágytól.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)