Jump to content

Hogyan sportoljunk biztonságosan a nyári hőségben?

2024. 07. 17. 19:00

Elcsodálkozol azon, hogy néhányan ebben a tikkasztó hőségben is mozgásra szánják magukat? Vajon jól teszik, hogy a kánikulában aktív fizikai mozgást végeznek?

A nyári hónapok során sokan szeretnének kihasználni a jó időt és bizony van, akinek nemcsak a strand nyújthat kikapcsolódást, hanem a sportolás. Azonban a magas hőmérséklet és páratartalom komoly veszélyeket rejthet magában, ha nem figyelünk oda megfelelően. Íme néhány fontos szabály, amelyeket érdemes betartani, ha a hőségben akarunk sportolni:

Időzítés

Reggel vagy este sportoljunk. Azaz inkább keljünk korábban, hogy a reggeli készülődés előtt beilleszthessünk egy kis énidőt, amit mozgásra szánunk. A nap legmelegebb időszakában azonban nem ajánlott túlzottan megterhelni a szervezetet. Ha a reggel káoszába ez nem fér bele, akkor pedig este, amikor már lebukik a nap, akkor indulhat a sportolás.

Hidratálás

Ebben a hőségben amúgy is – és általában is – oda kell figyelnünk a megfelelő folyadékfogyasztásra, de ha sportolunk, ez fokozottan igaz. Fontos, hogy sportolás előtt, közben és után is folyamatosan pótoljuk a folyadékot. Igyunk legalább 2-3 dl vizet minden 20 percben.

Ruházat

Válasszunk megfelelő ruházatot, amely annyit tesz, hogy könnyű, világos színű, a bőr lélegzését és az izzadság gyors elpárolgását segítő anyagú öltözetet válasszunk. Az UV-szűrős ruházat és egy széles karimájú kalap és a napszemüveg is jó választás lehet a napsugarak elleni védelemben.

Napvédelem

Legalább 30-as faktorszámú naptejjel kenjük be a bőrünket, különösen azokat a területeket, amelyeket nem fedi ruha.

Pihenés

A legjobb, ha rugalmasan kezeljük a sportolást és ha el is terveztünk valamit, figyeljünk oda testünk jelzéseire. A baj megelőzése érdekében tartsunk több, kisebb szünetet, amelyet árnyékos helyen töltünk el.  

Testünk jelzései

Ha már szó esett a test jelzéseiről, akkor a fáradtság, szédülés, fejfájás, izomgörcs, hányinger vagy mind olyan jelek, amelyekre érdemes reagálnunk. Ezek ugyanis akár a hőguta vagy hőkimerültség jelei lehetnek.

Fokozatosság

Ne ragaszkodjunk mereven a terveinkhez. Ha nem vagyunk hozzászokva a hőségben történő sportoláshoz, fokozatosan növeljük a terhelést. Hagyjunk időt a szervezetünknek, hogy alkalmazkodjon a magasabb hőmérséklethez.

Sportolási helyszín

Válasszunk árnyékos helyszíneket vagy klimatizált edzőtermeket.

A nyári sportolás remek lehetőség a szabadban való mozgásra és a friss levegőn való tartózkodásra, de mindig ügyeljünk a biztonságra és az egészségünkre.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)