Jump to content

A körömrágás lelki okai

2014. 01. 20. 05:49

Először is nézzük meg, mit mondanak a szakemberek, miért is alakul ki a körömrágás? A belső feszültség, agresszivitás, a vélt vagy valódi igazságtalan bánásmódra utaló tünet, feloldatlan ellentétek a külvilággal. A külvilággal való feloldatlan összeütközés következtében fel¬gyűlt agresszív energia tehát egy póttárgy, tulajdon körmünk ellen irányul. Minthogy az embernek nem szabad „kimutatnia oroszlán¬körmeit", átvitt értelemben hatástalanítja fegyvereit, hiszen nincs abban a helyzetben, hogy megvédhetné magát, szabad folyást en¬gedhetne elégedetlenségének, s érvényesíthetné igényeit.

A körömrágás szinte bármilyen stresszes élethelyzetben, elgondolkodtató szituációban vagy munkahelyi nehézség hatására ránk törhet, és öntudatlanul a szánkba téved a kezünk tévénézéskor és a buszmegállóban állva is. A körömrágónak - a csúnya körmöket leszámítva - már fel sem tűnik a rossz szokás, környezetében azonban mindenkinek szemet szúr a tevékenység, ami köztudottan valamilyen belső feszültségnek, szorongásnak lehet a jele. Ha kicsiről, ha nagyról van szó, nemcsak praktikákat kell "bevetni" ilyenkor, hanem a lelki okokat is fel kell kutatni.

Itt valójá¬ban az önbizalom hiányáról van szó. Az embernek több cselekvéstérre lenne szüksége, ahol képességeit bűntudat és a bün¬tetéstől való félelem nélkül kibontakoztathatná. Az egyéni maga¬biztosság és önbizalom megerősítésre szorul.

Ha az ember veszi magának a bátorságot, hogy agresszív indula¬tait megfelelő módon kinyilvánítsa, akkor a körömrágás jelensége magától megszűnik.

Fotó: freedigitalphotos.net

lelkielet.hu/otthonigyogymodok.hu