Jump to content

Hogyan mondj mesét a gyermekednek? Praktikák meséléshez.

2014. 08. 04. 11:09

A mesék világát igenis meg lehet szerettetni a gyermekekkel, csak tudni kell, hogyan. Elárulunk néhány kulisszatitkot.

Egészen pici babáknak olyan mesekönyvet emelj le a könyvtár, vagy a könyvesbolt polcáról, amiben rengeteg kép van. Amikor már nagy a szókincse, jobb, ha a fantáziájára van bízva a szereplők kinézete, és a történések.

Győződj meg róla, valóban érti-e a mesét, ha nem, magyarázd el neki. Te is szeresd a mesét, amit olvasol, egy gyereknek nem lehet hazudni ezen a téren. Akkor se félj, ha sok szomorú dolog van a történetben, hisz így ismeri és érti meg a valódi világot. Ezen kívül fejlődik a koncentrációs készsége, és a kreativitása is.

Sok anyuka azt állítja, az ő gyermekét bizony nem érdeklik a könyvek, legyen az bármilyen színes, avagy csábító. Itt is van megoldás. Mindig engedd, hogy megfogja a könyvet, hadd firkálja össze, rágja meg, hadd lapozza. Néhány példány után jobban meg fogja becsülni. Ha folyton félted tőle, meg fogja utálni őket.

A gyermek utánzással tanul, ezért hadd lássa, hogy Te is olvasol. Tarts mindenhol egy jó könyvet, hogy bárhol hozzá tudjon férni. Verses, mondókás, dalos könyvet is vegyél, már az egészen kicsik is szeretik. Nagyobbacskák főszereplőt is kérhetnek, aztán kreálj belőle egy kis történetet.

Az életben vele előforduló eseményeket meseköntösbe is öltöztetheted. Alkalmazd, amit a mesében olvasol! Ha például a könyvben a nagyi palacsintát süt, süss Te is azt másnap, és hivatkozz a nagyira! Persze mindig a gyerek életkorának megfelelő olvasmányt válassz, és figyelj oda az érdeklődési területére is. Ha például odáig van a csigákért, keress egy olyat, amiben ez az állat szerepel.

Olvass minden nap! Már előre meghozhatod a kedvét azzal, hogy összefoglalod a történetet, vagy beszéltek a borítóról. Beszélgethettek a képekről is, s hagyd kérdéseket feltenni.

Végezetül ne feledd, abból a gyerekből lesz szívesen olvasó fiatal, felnőtt, akinek gyerekkorában sokat olvastak a szüleik. Fedezzétek fel együtt a mesék világát!

(Fotó:sheknows.com)