Jump to content

Mesevilágban járva – Miért jó a mese?

2014. 08. 04. 16:00

A szülők majdnem ötven százaléka nem olvas mesét gyermekének. Aggasztó, de sajnos tény. Ne hagyd, hogy ez a hagyomány kivesszen a lefekvés előtti rituáléból!

Persze, dől a mese minden mennyiségben a televízióból, és bármikor elindíthatunk egy mese dvd-t is, de a gyerekünk ettől csak egyre szegényebb lesz. Fantáziájában, szókincsében, ráadásul az együttlét örömeit sem tapasztalhatja meg. A lefekvés előtti meseolvasásnak számtalan előnyös hatása van a gyermek fejlődésére, de a szülők nagy többsége fáradt, vagy egyszerűen csak nincs kedve hozzá. Ráadásul még lelkiismeret furdalásuk sincs emiatt. Pedig egy jó könyv mély érzésű, gondolkodó fiatallá nevel. Egy szép mese olyan birodalomba repíti a kicsiket, ahol érzelmi és értelmi képességeiket játszva fejleszthetik. Egy rajzfilm sosem lesz képes ezt elérni. Ezekben már eleve ki van dolgozva a képi világ, és minden készen van tálalva.

A gyerekek igenis szeretik a meséket akár százszor is a saját anyukájuk, apukájuk olvasatában hallgatni, mert biztonságérzetet nyújt nekik a szülő meghitt közelsége, és az is, hogy már jól ismerik a történetet. Segít a gyereknek az is, ha összekapcsolhatja a hallott szavakat a látott képekkel. Legyen otthon sok-sok mesekönyv, akár könyvtárba is járhattok együtt, s hagyd, hadd válassza ki ő, mit szeretne hallani Tőled esténként. Színesebbé teheted az élményt, ha a különböző szereplőket más-más hangon szólaltatod meg, hadd miákoljon a cica, és bőgjön az a tehén. Azt is játszhatjuk, hogy ő fejezi be a történetet. Élvezni fogja. Jó mesélést!

(Forrás:lelkielet.hu/ Fotó:blogs.englishsummer.com)